Banja Luka

Građani plaćaju Stanivukovićev “besplatan” parking

Građani plaćaju Stanivukovićev "besplatan" parnking

Informacija da je u Banjaluci od danas parking besplatan zbunila je građane. Obavještenje o besplatnom parkingu postavljeno je na mjestu koje nije bilo vidljivo, a cijene su na automatima vraćene na staro. Građani zbog toga nisu znali – da li je parking besplatan ili ne, i po kojim bi cijenama trebalo da ga plaćaju.

Banjaluka - Foto: RTRS

Na sve ove nepravilnosti i kršenje zakonskih propisa, protestom ispred Gradske uprave, ponovo su ukazali
građani i odbornici skupštinske većine.

Za sedam dana na parkinzima u Banjaluci dva puta su promijenjene tarfine zone a isto toliko i cijene parkinga. Prvo su bile skuplje i to do četiri puta, pa ubrzo nakon toga i vraćene.

Prije nekoliko dana cjelodnevna karta za zonu dva iznosila je 7 KM. Table sa zonama su promjenjene a cijene vraćene na “staro”.

Stare cijene ali po novim pravilima.

Banjaluka

Banjaluka

Iako je gradonačelnik najavio da će narendih sedam dana parking biti besplatan,za vozače ta informacija je bila nepoznata. Obavijest je postavljena sa slabo vidljive strane parking aparata, što je stvorilo konfuziju kod građana.

Saglasni su i odbornici skupštinske većine da građani moraju da znaju prave cijene, a ne da se iz dana u dan mijenjaju. Protestom ispred Gradske uprave još jednom su ukazali na prekršaje koje je gradonačelnik uradio posljednih nekoliko dana.

– Imam namjeru da pokrenem inicijativu za ocjenu ustavnosti u Ustavnom sudu Republike Srpske, pošto taj pravilnik nije objavljen nigdje ni u Službenom glasniku ni na stranici grada. Ne postoji mogućnost nego da zatražim ovjeren pravilnik ali ga do danas nisam dobio – naveo je Boran Bosančić, predsjednik Gradskog odbora DEMOS Banjaluka.

– Nismo u Banjaluci dobili ništa, grad je propao, utrošio je milijardu maraka, još podizao kredita a ništa uradio nije,grad je pun smeća ulice nisu očišćene – istakao je Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka.

Protest u Banjaluci

Protest u Banjaluci

Da li je parking prema najavama gradonačelnika u najvećem gradu Srpske besplatan i zbog čega su cijene vraćene na staro odgovor iz Gradske uprave nismo dobili.

Zato su odbornici skupštinske većine poslali poruku da od borbe za građane neće odustati i uskoro najavili novi protest.