Banja Luka

Čeka se da Ustavni sud RS donese odluku da li je poskupljenje parking karata po zakonu ili ne

Čeka se da Ustavni sud RS donese odluku da li je poskupljenje parking karata po zakonu ili ne

Parking u Banjaluci od juče je skuplji. Vozače su ujutro dočekale table sa istaknutim novim cjenovnikom po satu i naplata je krenula.
Možda ne bi bilo loše da svi koji koriste parking sačuvaju kartice i to dok Ustavni sud RS ne donese odluku da li je poskupljenje po zakonu ili ne. Jer, ako nije, građani će imati pravo na povrat razlike u cijeni.

A nova cijena, mada su je iz Grada najavljivali proteklih dana, mnoge vozače je iznenadila.

– Šta je ovo? Zašto mi nije dao karticu – nervozno je petljao oko aparata za naplatu čovjek na parkingu Stare autobuske stanice.

Iznenadila ih nova cijena
Doduše, na tabli je istaknuto da je to druga zona i da je sat parkiranja sada jednu marku, ali po navici, čovjek je ubacio pola marke. Kada mu je rečeno da je sat parkiranja u drugoj zoni sada marku, sarkastično je rekao „tako i treba“.
U tom momentu prišao je drugi čovjek i na istom aparatu ubacio dvije marke. Nakon nekoliko koraka zastao je gledajući u karticu i vidjelo se da mu nešto nije jasno. Vratio se do mašine, pogledao i prozborio više za sebe: „ovo parking poskupio“. Rekli smo mu da je od ponedjeljka ujutro skuplji, on je slegao ramenima i rekao da nije znao.

– Baš me iznenadilo kada sam vidio da mi na kartici piše da mi parking vredi do 12.38. A planirao sam do pola tri. Hvala vam što ste mi rekli, ali sada ću morati da dođem da produžim za još dva sata – rekao je on.

Na pitanje da li je parking sada skup, odmah je rekao: „preskup, kao i život u ovoj zemlji“.

“Nezakonita odluka”
Poskupljenje parkinga u najvećem gradu Srpske u proteklo vrijeme izazvalo je dosta polemike u javnosti, među građanima i među političarima. Prvo je poskupio, pa je zbog negodovanja sa svih strana jedno vrijeme bio besplatan, onda je vraćen na stare cijene, a s početkom novog mjeseca opet je na snazi novi cjenovnik.
Tako je cijena parkiranja na parkiralištima u nultoj tarifnoj zoni dvije marke za svaki započeti čas parkiranja. U prvoj tarifnoj zoni je dvije KM za svaki započeti čas parkiranja, a cjelodnevna karta za parkiranje iznosi sedam maraka. Cijena parkiranja na parkiralištima u drugoj tarifnoj zoni je marku za sat, a cjelodnevna karta za parkiranje iznosi pet maraka.

Odbornica u Skupštini grada Dijana Ješić poručuje kako je prošla odluka o poskupljenju bila nezakonita po dva osnova.

– Prva je bila to da o cijenama komunalnih usluga treba da odlučuje Skupština grada i tu se ništa nije promijenilo. Čekamo da vidimo šta će o tome reći Ustavni sud, da li je zakonito ili nije. Druga je da pravilnik mora da bude objavljen u Službenom glasniku, s obzirom da je opšti akt. Prošli put je to gradonačelnik pokušao da da kao pojedinačni akt, pa kao da ne mora. Sada je to promijenio i objavio u Službenom glasniku RS. Po tom osnovu je poskupljenje zakonito, ali nam ostaje prvi osnov gdje ne znamo da li je to zakonito ili nije.

Povrat novca
Na pitanje šta je potencijalni scenario sa ljudima koji sada plaćaju skuplji parking, a dogodi se da Ustavni sud kaže da odluka o poskupljenju nije zakonita, kaže da bi savjetovala ljudima da sačuvaju karte plaćenog parkinga.

U tom slučaju će imati pravo na povrat novca, odnosno razlike u cijeni. Onda bi se morale vratiti i stare cijene i zone – ističe ona.

Dodaje kako sada problem imaju oni koji su platili godišnje karte na početku godine.
Da li će oni morati da doplate kartu? Moje mišljenje je da, ako već mora da ide poskupljenje, da se trebalo krenuti od 1. januara, da se ne pravi pometnja ljudima koji su platili godišnje karte – naglašava ona.

Udar na džep građana
A inicijativu za ocjenu zakonitosti odluke o poskupljenju parkinga najavili su iz Gradskog odbora DEMOS. Predsjednik Gradskog odbora DEMOS Banjaluka, Boran Bosančić, istakao je da je već prvih dana, kada je najavljena odluka o poskupljenju parkinga, upozorio da ta odluka nije u skladu sa zakonom.

– Odluku o poskupljenju komunalija u Banjaluci može donijeti samo Skupština grada, a ne gradonačelnik. Zbog toga ćemo u utorak Ustavnom sudu Republike Srpske podnijeti inicijativu za ocjenu zakonitosti te odluke – pojasnio je Bosančić.

Ističe da su nedopustivi novi udari na džep građana i da ova odluka treba da sačeka neka bolja vremena.

– Ove godine je već poskupilo grijanje, odvoz smeća i voda, a od ponedjeljka i parking. Gradonačelnik treba malo više voditi računa o građanima koji svakodnevno koriste ove usluge. Uložite novac i poboljšanje kvaliteta gradskog saobraćaja, pa onda možete podići i cijene parkinga – rekao je on.

Iz Grada su rekli da po novom Pravilniku o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima ostaju nepromijenjene parking zone, a takođe neće biti promijenjena ni cijena mjesečne odnosno godišnje povlašćene karte za stanare.

Zone
Prethodnom odlukom o poskupljenu, u prvoj zoni bile su ulice gdje su „Vodovod“, Zavod za zapošljavanje, dežurna apoteka „1. maj“, OŠ „Ivo Andrić“ ili parking Stare autobuske stanice. Ovom, one ostaju druga zona. Prvoj zoni pripadaju parkirališta Zenit, Tržnica, ulicama Kralja Petra I Karađorđevića, Bana T. Lazarevića, Srpska ( deo od I. F. Jukića do Gavre Vučkovića), Kralja Alfonsa XIII, Sime Šolaje, Jevrejska, Đure Daničića, a u drugoj ostaju Stara autobuska stanica, Vidovdanska, Kastel, park „Mladen Stojanović“, Aleja svetog Save, Gundulićeva, Olimpijskih pobjednika, Marije Bursać, Milana Tepića, Sime Kninska, Jovana Dučića…

Iz Grada je rečeno da cijena mjesečne parking karte, koja se može koristiti na svim parkiralištima, osim u nultoj tarifnoj zoni i javnoj garaži u ul. Aleja Svetog Save blok „D“ , iznosi 100 KM, a godišnje 1.000 KM. Cijena mjesečne parking karte koja se može koristiti samo na parkiralištima u drugoj tarifnoj zoni iznosi 60 KM, a godišnja 600 KM.