Đoković najbolji sportista planete po izboru Ekipa

Novak Đoković proglašen je za najboljeg sportistu svijeta u protekloj godini u izboru prestižnog francuskog dnevnika “Ekipa” (L'Equipe).

Đoković je u protekloj godini igrao finala sva četiri Grend slema i osvojio tri – Australijan open, Rolan Garos i US Open.

Time je postao teniser sa najviše Grend slem titula u istoriji – 24.

Osim toga, osvojio je još masterse u Sinsinatiju i Parizu, te Završni masters u Torinu, a godinu je počeo trijumfom u Adelejdu.

Đoković je godinu počeo kao četvrti teniser svijeta, a okončao je kao prvi probivši usput i granicu od 400 nedjelja na vrhu ATP-a.

Srbin je u “Ekipovom” izboru imao više bodova nego drugi i treći sportisti na listi – plivač Leon Marčand i automobilista Maks Ferstapen.

U prvih deset su još atletičar Noa Lajls, ragbista Sija Kolisi, skijaš Marko Odermat, bijatlonac Johanes Bo, biciklisti Tadej Pogačar i Matje van der Poel, te fudbaler Erling Haland.

Najbolja sportistkinja svijeta u izboru “Ekipa” je američka gimnastičarka Simon Bajls, koja je trijumfovala ispred skijašice Mikaele Šifrin.

Slijede plivačica Kejti Ledecki, fudbalerka Aitana Bonmati, biciklistkinja Demi Volering, atletičarke Fejt Kipjegon i Šerika Džekson, fudbalerka Dženifer Ermoso, atletičarka Tigist Asefa i biciklista Lote Kopecki.