Zaustavljeno Stanivukovićevo bezakonje

Dugonajavljivana rekonstrukcija tzv. raskrsnice kod Ekvatora i tvrđave Kastel izgleda sačekaće bolje dane. Gradonačelnik je odlučio mimo postojećeg Regulacionog plana`prekrojiti` kružni tok, pomjeriti raskrsnicu, ukinuti parkinge, i sve to u nedostatku sredstava finansirati iz kredita čija sredstva su predviđena za most u Docu. Odlukom Urbanističko-građevisnke i ekološke inspekcije danas u 10.00 časova došlo je do obustave radova na izgradnji pomenute raskrsnice.

Na osnovu člana 67. Zakona o inspekcijama Republike Srpske (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 18/20) dana 30.10.2023. u 10.00 doći će do obustave radova na izradi kružne raskrsnice između Ekvatora i Kastela. A ukoliko se ne ispoštuje pomenuta odluka, doći će do izricanja novčane kazne odgovornom licu, u iznosu od 1.000KM ako do dana kada je zakazano prinudno izvršenje ne ispoštuje ovu mjeru.

Za pomenutu raskrsnicu stručnjaci su rekli da nije najsretnije rješenje, a povodom toga oglasio se veliki broj političara, gradskih udruženja, ali i građana. Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je kako za njega ne važe ovozemaljski zakoni kao i odluke pomenute inspekcije, međutim ipak će morati raditi po zakonu.

Potpredsjednik PDP-a Banjaluka Milko Grmuša je takođe kritikovao pomenutu izgradnju rekavši kako je neophodno izraditi Studiju saobraćaja kako bi se gradilo ili mijenjalo nešto u gradu.

“Imamo problem da odemo od tačke a do tačke b. Dakle, imamo vidljive problem u saobraćaju, imamo problem gradnje, samom načinu gradnje u Gradu. Gdje god se danas okrenemo imamo problem. Nekada se ljute na mene ovi moji iz PDP-a što ja to kažem, ali mi smo obećali da ćemo to mijenjati. Te stvari se mogu mijenjati samo sa studioznim razmišljanjem. Ne možemo riješiti problem saobraćaja u Banjaluci dok konačno ne završimo izradu Studije saobraćaja koja se kao Skadar na Bojani gradi. Mi gradimo Grad na osnovu Urbanističkog plana starog 50 godina. Banjaluka prije 50 godina i Banjaluka danas. Pitam ih kada ćete završiti ono što smo, usvojiti formu Nacrta ono što smo usvojili prije godinu dana, platili gotovo sve, potpuno novi Urbanistički plan. Pa vidjećemo, pa rasprava. Daj bolan ako je to završeno, nemoj da završimo sve regulacione planove I betoniramo Banjaluku, a da nemamo obrise nečega što treba biti kulturno, normalno gdje treba biti dovoljn parking prostora I dovoljno široke ulice”, kazao je Grmuša.

Očigledno svima, osim gradonačelniku je jasno da prilikom gradnje se moraju poštovati propisi i zakoni, a između ostalog prije početka bilo kakvog projekta dobiti i neophodne dozvole.