Zašto samo ova evropska država danas ne slavi Međunarodni praznik rada?

U svijetu se danas obilježava Međunarodni praznik rada, 1. maj, u znak sjećanja na 1886. kada je desetine hiljada radnika u Čikagu stupilo u štrajk, zahtijevajući osmočasovno radno vrijeme.

Međutim, jedna evropska zemlja “štrči” u tom smislu. Naime, Holanđani danas ne obilježavaju Međunarodni praznik rada, te na ulicama neće biti sindikalnih okupljanja, parada, protesta, piše Telegraf.

Doduše, u nekim zemljama se ovaj praznik obilježava drugim datumima, ali veći dio Evrope, Afrike i Azije i cijele Južne Amerike 1. maja obilježava Praznik rada.

Ono što Holanđani danas obilježavaju jeste De Dag van de Arbeid, praznik socijalističkog, komunističkog i anarhističkog radničkog pokreta koji je, pak, priča za sebe, u odnosu na internacionalni praznik.

Katolička crkva slavi praznik Svetog Josipa Radnika 1. maja, ali djeca svakako moraju da idu u školu, a od onih koji rade – očekuje se da idu na posao.

Prema Holandskoj konfederaciji sindikata (FNV), jedan od razloga zašto holandska vlada ne priznaje 1. maj kao praznik je taj što je, istorijski gledano, Holandija slavila Kraljičin dan (Koninginnedag) 30. aprila.

Sindikat, takođe, napominje da su borbe između holandskih sindikata i vlade bile “manje nasilne” nego u zemljama kao što su Francuska i Španija, što znači da je taj dan “izgubio dio svog značaja” u Holandiji.

Dakle, 1. maj nije Praznik rada u Holandiji, mada je berza zatvorena, a neki ljudi koji rade za vladu, opštine, banke i sindikate, ipak, imaju slobodan dan 1. maja.

To je, doduše, manjina zaposlenih u zemlji.