Za gradnju kompleksa bez dozvola i tendera potrošeno 53 miliona KM

Građevinski stručnjaci procjenjuju da sve napravljeno nije moglo da košta više od 25 miliona KM. Građani čekaju obećane odgovore o trošenju javnog novca i (ne)isplativosti investicije.

Na teniski kompleks za potrebe turnira Srpska Open, održanog prošle sedmice u Banjaluci, dosad je, prema izjavama i odlukama lokalne, republičke vlasti i javnih preduzeća, potrošeno oko 53 milion KM. U sve ovo nije uračunata vrijednost vrlo atraktivnog zemljišta. Kako je na prostoru kod parka Mladen Stojanović rekonstruisano devet postojećih, a građen samo centralni teren sa 6.000 mjesta, sve ovo, ocjenjuju stučnjaci građevinske struke, ipak, nije moglo da košta više od 25 miliona KM. 

„Ako dodatne tribine teniskog terena ne ostaju kao trajni objekti, a ako je sav prostor ispod tribina iskoristiv i izrađen za korišćenje, procjena vrijednosti je oko 16 miliona maraka. 

Ovoj cifri treba dodati i onu za uređenje postojećih terena na kojima su i prethodnih godina uredno odigravani teniski turniri. Ne više od ukupno 25 miliona KM!   

Ipak, 11. aprila objavljeno je da je Vlada RS „pojačala“ grant Teniskom savezu Republike Srpke sa dva, na sedam miliona KM. Do tada se pretpostavljalo da je, bez ijedne sprovedene tenderske procedure, potrošeno 30 miliona KM.

Međutim, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nije bio saglasan. Grad je, potvrdio je medijima, u cijeloj priči učestvovao sa 17 miliona KM.

„Znam za dio koji je dao grad i nije taj podatak najprecizniji. Dakle, dio cijele logistike, medija, fan sela, cijele organizacije koja ima svoj dio koštanja nemojte da računamo kao organizaciju. To vam je kao što bi u organizaciju koncera, računali binu. Pričamo o finansijama grada – 10 miliona KM kredit, pet miliona iz redovnog budžeta, to je 15 miliona i imamo dio od rente i uređenja građevinskog zemljišta. To je dio aleje i kružnog toka, to je dio koji je grad participirao isključivo u infrastrukturi. Dakle grad je participirao u infrastrukturi, ne u organizaciji turnira. Ne u onom dijelu koji danas gledamo sa tom vrstom organizacije grad nije učestvovao, nego isključivo u onoj infrastrukturi koja se poslije koristi i za druge događaje”, rekao je on ističući da misli da je po tom osnovu učešće Grada Banjaluka iznosilo 17 miliona maraka.

Kako u organizaciju koncerta ne ulazi bina, nije objasnio, ali:

34 miliona KM i 17 miliona KM = 51 milion KM!

Šest dana kasnije, 21. aprila, cifra je ponovo rasla. Za novo upumpavanje u nevjerovatno skup projekat, čija je isplativost itekako upitna, bio je zadužen generalni sekretar vladajućeg SNSD-a i direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović.

„Na prijedlog generalnog direktora Luke Petrovića, turniru je odobrena donacija od dva miliona maraka. Odluku je, po posebnom postupku, donio Nadzorni odbor preduzeća. Novac će biti isplaćen iz preostalog budžeta za donacije iz 2022. god