TAKSISTI OČAJNI: Draško Stanivuković nam je uništio 40 stajališta

BANJALUKA – Taksisti su u Banjaluci ostali bez skoro svih stajališta zbog uvođenja jednosmjernog saobraćaja.

Dragan Purišić, predsjednik Udruženja taksista “Banjalučki taksi”, potvrdio je da trenutno imaju manji broj taksi stajališta što im, kako kaže, trenutno predstavlja problem.

“Izgubili smo 12 stajališta na parkingu kod ‘Kraša’, 15 kod parka ‘Petar Kočić’, četiri kod ‘Krajiške kuće’. To nam je sve uzeto, čak i zajedničko stajalište kod hotela ‘Bosna'”, kazao je Purišić, te dodao da bi uskoro trebalo da imaju sastanak sa nadležnima.

“Naš prijedlog je da se stajališta koja smo izgubili kod parka ‘Petar Kočić’ izmjeste na lokaciju od Ulice kralja Petra I Karađorđevića do Kninske, zatim kod hotela ‘Vidović’, kod muzeja u Vidovdanskoj, te još nekim”, rekao je on.

Kako je dodao, bitno je da su stajališta za taksi građanima nadohvat ruke.

“Što se tiče trenutnog odvijanja jednosmjernog saobraćaja posebnom trakom za taksiste, rano je da se daju ocjene, jer još kružni tok nije završen. Trenutno postoji gužva, ali kako to sve funkcioniše, znaćemo nakon izgradnje kružnog toka”, objasnio je on.

Da je još rano za donošenje zaključka o tome kako novi režim u gradu funkcioniše, potvrdio je i Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja.

“S obzirom na to da se radi o novom režimu saobraćaja, a kako je i najavljeno iz Gradske uprave, potrebno je određeno vrijeme da se građani naviknu na promjene, tako da je rano za ocjene”, rekao je Ćopić za “Nezavisne novine”.

Ovako izvedena saobraćajna signalizacija imala je, kako on kaže, za cilj da se stvori posebna saobraćajna traka za vozila javnog prevoza i taksi vozila kako bi mogli nesmetano da saobraćaju i time bi trebalo da se ostvari poboljšanja u vremenu putovanja.

“Ono što je vidljivo jeste da zbog nedostatka saobraćajne kulture vozača u Banjaluci svakodnevno možemo da vidimo da i dalje putnička motorna vozila koriste ovu traku za kretanje, iako bi ona trebalo da se koristi isključivo tamo gdje je dozvoljeno, odnosno prilikom skretanja na bočne prilaze, te se zbog pogrešnog korištenja ove trake od strane putničkih motornih vozila gubi smisao ovakvog režima”, objasnio je Ćopić.