Stanivuković omogućio Saši Triviću da poslastičarna "Manja" radi bez toaleta

Zvuči nevjerovatno, ali u strogom centru Banjaluke postoje ugostiteljski objekti u kojima nema toaleta. Među takvim je popularna poslastičarnica “MANJA”.

I dok je gradonačelnik pompezno otvarao Zimzobal okupljeni su cupkali u mjestu jer u wc nisu imali gdje otići. Da stvar bude gora ni ugostiteljski objekti nemaju toalete.

Oba ova lokala nalaze se u neposrednoj blizini klizališta, luna parka i Parka “Petar Kočić”, u kojem se održava “Zimzobal”, manifestacije na kojoj se očekuje veliki broj turista.

Uz to, upravo u poslatičarnicu “Manja” u prizemlju polusrušenog hotela “Palas”, često dolaze roditelji s malom djecom, da se počaste nakon zabave u luna parku ili na klizalištu.

Zamislite, uđete s djetetom koje, nakon jurcanja po hladnoći, hoće kolač, sladoled, sok, a hoće i da piški, ali nema gdje ni da opere ruke prije jela – jada se jedna Banjalučanka.

Kad je upitala za toalet, rekli su joj da se te prostorije nalaze u “susjednom lokalu”.

To ustvari nije susjedni lokal, prilično udaljen od poslastičarnice. Morate izaći napolje, na ulicu, pa odšetati na drugi kraj zgrade, da biste dijete odveli u WC – kaže naša sagovornica.

Prava je sramota da kada jedete kolače nemate gdje oprati ruke. Higijena je nula, te se stvaraju mnoge bakterije. Preporuka je roditeljima da izbjegavaju ovu slastičnu te da ne vode djecu jer ne postoje osnovni higijenski uslovi.

Saša Trivić, vlasnik i direktor kompanije “Krajinaklas”, u čijem sastavu je poslastičarnica “Manja”, priznaje da sa toaletom u ovom lokalu odavno imaju problem.

Dok nije počelo ovo najnovije rušenje “Palasa” imali smo toalet u sklopu kafe – poslastičarnice, ali to faktički nije bio naš, nego gradski toalet. Koristili su ga svi koji su prolazili Trgom, a mi smo plaćali čistačicu, koja je radila non stop. Nadam se da će sad građani malo da se odviknu od toga – kaže Trivić.

Dodaje da su, kad su počeli radovi na “Palasu”, izbačeni iz dijela prostora u kojem je bio i toalet, i da je taj dio zgrade srušen.

U Gradskoj uprave kažu da “mokri čvor” u sklopu slastičarne “Manja” zbog građevinskih radova “trenutno nije u funkciji”, te da je gostima na raspolaganju toalet koji se nalazi u sastavu hotela “Palas”.

Po zakonu, svaki ugostiteljski objekat mora imate toalet, to spada u takozvane minimalne tehničke uslove, ali zakon predviđa i mogućnost da WC ne bude u sklopu kafane, nego negdje “u komšiluku”.

U slučaju kada se toalet nalazi izvan ugostiteljskog objekta, pristup toaletu mora biti betoniran, popločan i noću osvijetljen, a prolaz do njega zaštićen od padavina – navodi se u Zakonu o ugostiteljstvu.