Služba za poslove sa strancima potvrdila - Šmit u BiH ušao kao njemački, a ne kao diplomata UN (VIDEO)

Kristijan Šmit je u BiH ušao kao diplomata Njemačke, a ne kao diplomata Ujedinjenih nacija, potvrđeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Kristijan Šmit (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -

To je jasan dokaz da Šmit nije visoki predstavnik u BiH, rekao je direktor ove službe Žarko Laketa.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić očekuje od Tužilaštva BiH da sprovede istragu o Šmitovom nelegalnom borakvu u BiH.

Pravnici pitaju da li će Njemačka odgovarati za to što je njihov građanin nelegalno izmijenio Krivični zakon BiH i udario na ustavni poredak BiH?

Granični prelaz BiH Kristijan Šmit prešao je kao diplomata Njemačke, ne kao diplomata Ujedinjenih nacija, informacija je Službe za poslove sa strancima. To je još jedna potvrda da Šmit nije visoki predstavnik u BiH jer Ujedinjene nacije nisu potvrdile njegov mandat, ističe direktor Službe Žarko Laketa. Naglašava da neovlaštenim aktivnostima Šmit urušava ustavni poredak BiH.

– Svaki predstavnik Republike Srpske u institucijama BiH će po zakonu štititi interese Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika. Nećemo dozvoliti klasičnu zamjenu teza, jer trenutno smo jedini koji štite Dejtonski mirovni sporazum – kaže direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa.

Informacija Službe za poslove sa strancima i ranije dostavljeni podaci bezbjednosnih agencija o Šmitovom lažnom predstavljanju i nezakonitom unošenju oružja u BiH, trebalo bi da budu i više nego dovoljan argument Tužilaštvu da istraži njegov boravak u BiH. To očekuje ministar bezbjednosti Nenad Nešić.

– Očekujem da Tužilaštvo provede istragu protiv gospodina Šmita, da utvrdi i da javnost obavijesti o rezultatima. Očekujem da reaguju i druge bezbjednosne agencije i sve druge agencije u BiH a koje imaju vezu sa boravkom gospodina Šmita unutar BiH – dodaje Nešić.

Prema posljednjim informacijama, Tužilaštvo BiH je na osnovu dokaza bezbjednosnih agencija dostavljenih prije nepunih mjesec dana odredilo tužioca, ali za sprovođenje istrage, kako su naveli, čekaju dodatne dokaze SIPE o počinjenom krivičnom djelu.

Јoš se čeka i odgovor direktora SIPA-e Darka Ćuluma da li je agencija dostavila te dokaze i da li je za njega Kristijan Šmit visoki predstavnik.

U međuvremenu, pravnici upozoravaju šta zapravo znači ova informacija Službe za strance. Njen najznačajniji argument je da građanin Njemačke nije mogao izmijeniti Krivični zakon BiH, po kojem se sudi predsjedniku Srpske.

– Služba za poslove sa strancima BiH, kao dio državne vlasti, jasno se izjasnila da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik i da samim tim nije mogao mijenjati Krivični zakon BiH. Kada sve sagledamo, jasno je da je sve oko Kristijana Šmita gomila laži i prevara kojima se pokušava uzurpirati funkcija visokog predstavnika, uprkos činjenici da ga nije imenovao Savjet bezbjednosti UN – ističe pravnik Ognjen Tadić.

Podaci Službe za strance govore i da je Šmit evidentiran kao njemački diplomata, iako nije član njemačke ambasade u BiH, što znači da je njegova legitimacija nezakonita. Ukoliko se i poziva na diplomatski status, prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima ne smije da se miješa u unutrašnja pitanja u BiH. U suprotnom, to je udar na ustavni poredak. A za njegove postupke, dakle, trebalo bi da odgovara Njemačka. Ukoliko se ogluši, Njemačka je u sukobu sa BiH, kažu pravnici. Pitaju šta onda znači nedavno saopštenje njemačke ambasade u BiH u kome tvrde da Šmita nisu akreditovali oni već OHR? Ko se i zbog čega ograđuje od Kristijana Šmita?