Predsednik Vučić: Jasno smo rekli da Srbija ne može da prihvati nezavisnost Kosova

Predsednik Vučić: Jasno smo rekli da Srbija ne može da prihvati nezavisnost Kosova

BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, posle niza sastanka sa evropskim zvaničnicima u Briselu, da je Srbija u skladu sa svojom politikom jasno rekla da želi da se primene svi sporazumi koji su potpisani, od Osnovnog sporazuma iz 2013. do sporazuma koji su kasnije postignuti u Briselu i Ohridu, kao i da Srbija ne može da prihvati nezavisnost Kosova.

“Uvek smo samo jednu stvar isticali, koja je uvek ponavljana, a to je da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN niti nezavisnost Kosova i na tim pozicijama smo rekli da smo spremni da ispunjavamo sve ono što je dogovoreno”, rekao je Vučić novinarima.

“Jedino smo imali jednu rezervu i opet je rekli, oko članstva Kosova u UN i nezavisnosti Kosova. Ponašali smo se potpuno odgovorno i ozbiljno”, rekao je Vučić.
1010

Papir od 21. oktobra o ZSO, spremni da radimo na njemu

Predsednik Srbije rekao je da se papir koji je 21. oktobra u Beograd donela tzv. velika petorka odnosi na formiranje ZSO i ocenio je da je on solidna osnova za nastavak razgovora kao i da je Beograd spreman da radi na njemu i da se odmah ide u primenu.

On je novinarima posle razgovora sa evropskim zvaničnicima u Briselu rekao da Beograd ne može da prihvati nezavisnost tzv. Kosova i članstvo u UN.

“Papir se odnosi isključivo na formiranje Zajednice srpskih opština. Ja ne mogu da govorim o detaljima jer nije dogovoreno da govorim o detaljima. Vidite, veoma smo se korektno držali i nigde nije procurio ni jedan detalj, niti bilo šta iz papira jer je takav dogovor”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li se papir od 21. oktobra odnosi na ZSO.
1010

Niko nije pomenuo nikakve sankcije

Predsednik Vučić izjavio je večeras da u Briselu nije bilo razgovora o sankcijama Srbiji.

“Niko nije pomenuo nikakve sankcije prema Srbiji, čujem da su ih ovi drugi pominjali”, rekao je Vučić na pitanje novinara kako reaguju predstavnici međunarodne zajednice kada iznosi stavove i da li je tokom razgovora sa evropskim zvaničnicima u Briselu bilo govora o nekim sankcijama.

Naglasio je da kada se o tome govori da treba napraviti veliku razliku.

KFOR i NATO ne mogu da podržavaju formiranje vojske Kosova

Nije problem da KFOR i NATO prošire svoj mandat i povećaju broj svojih pripadnika, to je u skladu sa Rezolucijom 1244, ali ne mogu da podržavaju stvaranje vojske tzv. Kosova jer to nije u skladu sa pomenutom rezolucijom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera da “SAD podržavaju desetogodišnju transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku” rekao da tu izjavu nije video u celini već kratko ono što mu je pokazao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kao naslov te da bi bilo neozbiljno da to komentariše.

“Samo vi morate da imate u vidu jednu važnu stvar, kada se NATO i KFOR pozivaju na norme Kumanovskog sporazuma i norme Rezolucije 1244 jer ceo mandat KFOR-a je zasnovan na toj rezoluciji i oni se sa pravom pozivaju na to, a mi u skladu sa tim podržavamo delovanje KFOR-a i NATO i očekujemo da oni prošire svoj mandat i povećaju broj svojih pripadnika i nikakav problem sa tim nemamo. Ono što jeste problem je kada mimo tog mandata kažete mi ćemo sada da podržavamo stvaranje vojske Kosova ili kako god da to nazivate, jer to nemate pravo da radite u skladu sa Rezolucijom 1244”, rekao je predsednik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa visokim zvaničnicima u Briselu.

Nikada neću potpisati prisustvo Kosova u UN

Predsednik Srbije rekao je da je uvek spreman da potpiše sve što je potrebno da se ispuni, kada je reč o rešavanju situacije na KiM, ali nikada prisustvo Kosova u UN i pitanje koje se tiče nezavisnosti Kosova, teritorijalnog integriteta Kosova.

Na konferenciji za medije nakon sastanka sa visokim liderima u Briselu, novinar je predsednika pitao da li je tačno da je rekao da nije imao problema da potpiše ponuđeni sporazum, ali da želi da tzv. Kosovo prvo ispuni ono što je već potpisano, a Vučić je odgovorio da to nije suština i da nije problem da li će nešto da potpiše.

“Nisam rekao da nisam imao problema, ali to nije suština. Ja sam spreman da potpišem šta god hoćete, od svega onoga što je nama potrebno da ispunimo, sem ovih stvari koje sam govorio – prisustvo Kosova u UN i pitanje nezavisnosti Kosova, teritorijalnog integriteta Kosova, to ne, sve ostalo – da”, rekao je predsednik.

Srbija je ponosna što čuva međunarodno pravo

Predsednik Vučić izjavio je večeras da Srbija može da se ponosi time što, kao jedna mala zemlja, čuva međunarodno pravo, Povelju UN i Rezoluciju 1244 kao temelj svog opstanka i njih vidi kao temelj rešavanja problema u budućnosti.

Nakon sastanka sa evropskim zvaničnicima u Briselu, na pitanje da li postoji svetlo na kraju tunela posle 10 godina pregovora i razgovora, Vučić je rekao da su se ti razgovori vodili mnogo duže, čak i da su i neki sporazumi prihvatani i potpisivani.

Istakao je da je veoma teško na istom nivou voditi razgovore sa onima koji su davno odlučili da priznaju nezavisno Kosovo.