Opozicija doživjela debakl na skupu ispred NSRS

Uprkos zabrani održavanja skupa, opozicioni predstavnici sa stotinjak pristalica, održali su protest ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srpske.

Razlog za ovaj protest, kako su naveli, je nesprovođenje zaključaka Narodne skupštine i odbijanje predsjednika te institucije Nenada Stevandića da zakaže posebnu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o toj temi.

Skupu su, između ostalog, prisustvovali poslanici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red, te predstavnici Narodnog fronta. Na skupu je bila i Jelena Trivić, ali nije stojala zajedno sa ostalim predstavnicima.

Željko Dubravac, poslanik Narodnog fronta u Narodnoj skupštini RS kazao je da nikada nisu pomislili da će morati braniti Republiku Srpsku od izabranih predstavnika vlasti, prije svih SNSD-a.

“Pogaženi zaključci parlamenta koje je vlast učinila nedavno dokaz su da je vrijeme da se kaže dosta je. Tražimo sjednicu Narodne skupštine na kojoj će se govoriti i gdje ćemo tražiti odgovornost onih koji su prekršili zaključke Narodne skupštine. Ako sjednice ne bude, idemo u proteste širom Republike Srpske. Oni su degradirali ovaj Ustav RS koji držim u ruci, a za koji su živote dali hiljade naših sugrađana”, rekao je Dubravac.

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, rekao je da je bilo dosta degradacije Parlamenta Srpske, ali njenih građana i institucija.

“Obići ćemo sve opštine u Srpskoj i razgovarati sa građanima”, poručio je Vukanović.

“Ponižavaju Narodnu skupštinu, a potpisuju razne deklaracije koje udaraju na Republiku Srpsku. Zadužuju nas na sve načine. Ovo je prvi skup, razgovaraćemo sa narodom, da vam polažemo račune. Sramno je što moramo brojati korake i da ne možemo građane dovesti pred Narodnu skupštinu Republike Srpske. Za to je kriv predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić. On je gori od Dodika”, rekao je Vukanović.

Igor Crnadak, šef Kuba poslanika PDP u NSRS, rekao je da se ne može zbog jednog čovjeka poništiti i poniziti najveći zakonodavni organ u Srpskoj.

“Nećemo dozvoliti da se ispred naroda stavi jedan čovjek, onda je to haos. Republika Srpska ne smije biti ispod pojedinca, već iznad svih. Ako imaju išta u glavi pozivam većinu da održimo sjednicu, jer ovo je posljednji poziv. Mislim da je režim u strahu”, naglasio je Crnadak.