OPET KRIMINAL: Stanivuković bez ugovora iznajmljivanje šatora za "Kočićev zbor" platio 10.000 KM

„Kočićev zbor“ na Manjači održan je od 25. do 27. avgusta. „Glamurozni“ šator bio je postavljen, a da gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nije imao potpisan ugovor sa firmom koja mu ga je iznajmila. „Formalnosti“ je završio tek 8. septembra kada je sa prijedorskim „Glamourom“ i zvanično potpisao ugovor. Unaprijed dogovoren posao građani su finansirali sa 9.865 KM

“Mnogo naroda dolazi ovdje da se vesele pod šatorima i nek’ ih, nek’ se vesele, lijepo je to vidjeti, ali moramo povesti računa i o vrijednostima koje nam je Kočić ostavio u amanet. Samo se ovdje odistinski slavi Kočić i njegova ostavština.“

Poručio je ovo tokom ovogodišnjeg 58. Kočićevog zbora gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, a onda, zaboravljajući i piscva i riječi mu, vratio se ustaljenom kršenju procedura i to onih propisanih Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine. 

Zbor na Manjači, koji inače najmanje okuplja pisce, čitaoce i sljedbenike ideje Petra Kočića, održan je od 25. do 27. avgusta. „Glamurozni“ šator bio je postavljen, a da Stanivuković, koji je obećavao obračun sa kriminalom i korupcijom, nije imao potpisan ugovor sa firmom koja mu ga je iznajmila. 

„Formalnosti“ je završio tek 8. septembra, 14 dana kasnije, kada je sa firmom „Glamour“ u vlasništvu Borisa Bulića i zvanično potpisao ugovor. Građani su unaprijed dogovoren posao, a na osnovu jedne i očekivane ponude, mimo svih zakonskih proceuda, finansirali sa 9.865 KM bez PDV-a.

Bulićev „Glamour“ se, potvrilo se, pretplatio na ovaj posao, jer je, kako je 21. jula upozorio je portal PratimoTendere, baš njegova firma i prošle godine Gradskoj upravi iznajmljivala isti šator. Cijena – 9.850 KM. Ugovor je tada, na osnovu jedne pristigle ponude, potpisan samo dan prije svečanog otvaranja 57. Kočićevog zbora.

BOJE STANDARDNE: CRVENO, PLAVO, BIJELO

Za Stanivukovića Zakon nije obavezujući, ali je patriotska estetika presudna. Tražene boje u tenderskoj dokumentaciji bile su – crvena, plava i bijela. 

Prvi, neuspješni poziv ponuđačima raspisao je 15. juna i čekao. Odluku o poništenju objavio je 11. jula, a šest dana kasnije uslijedio je posljednji pokušaj. Rok za dostavu ponuda bio je 3. avgust.

Od ponuđača, tj. Bulićevog „Glamoura“ zahtijevao je da ima minimalno jedan realizovan ugovor vrijedan 9.000 KM bez PDV-a, a potom naveo i detalje: 

–          šator mora da bude bijel, dimenzija 20×20 metara, visok najmanje tri metra, dok bi visina sljemena morala da bude šest metara;

–          na potkonstrukciji za pod mora da bude itison plave ili crvene boje; 

–          ugodnost očima moraju da ponude i bijele zavjese, kao dekor unutrašnjih strana šatora.