Novi zakon: Lakše do njemačkog državljanstva

Stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj postigle su načelni sporazum oko reforme zakona o sticanju državljanstva. Zakon donosi mnoge olakšice u usporedbi s današnjom praksom.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i Zeleni su bili zadovoljni reformom zakona o državljanstvu, sada je i treća stranka u vladi, Liberalno-demokratska stranka (FDP) dala zeleno svjetlo.

Kako su prenijeli njemački mediji, nacrt zakona iza kojeg su ministarka unutarnjih poslova Nensi Fizer (SPD) i ministar pravosuđa Marko Bušman (FDP) otvara mogućnost upisa u njemačku knjigu državljana već nakon pet godina stalnog boravaka umjesto dosadašnjih osam i olakšava se dobijanje njemačkog pasoša strancima.

Za osobe koje su se posebno istakle u integraciji kroz poznavanje njemačkog ili društveno korisni rad, moguće je podnošenje zahtjeva već nakon tri godine, prenijeli su njemački mediji.

Olakšan je pristup državljanstvu i djeci stranaca ako jedan od roditelja već najmanje pet godina živi u Njemačkoj.

Izlazak u susret prvoj generaciji takozvanih gastarbajtera je i novo pravilo po kojem će za osobe starije od 67 godina pri podnošenju zahtjeva za državljanstvom biti dovoljan nivo „jednostavnog usmenog sporazumijevanja“ na njemačkom jeziku umjesto pismenog dokaza.

Najveća dosadašnja prepreka kod ulaska u njemačko državljanstvo za strance koji već duže vrijeme žive u Njemačkoj je uslov po kojem su se podnosioci zahtjeva morali odreći svog dosadašnjeg državljanstva.

To posebno vrijedi za državljane Turske, koji predstavljaju i najbrojniju zajednicu stranaca u Njemačkoj.

Takođe, ubuduće više neće biti potrebno odricanje od dosadašnjeg državljanstva.

Vlada je to objasnila činjenicom kako ovo pravilo „ne odgovara situaciji u praksi“ po kojoj je većina novih njemačkih državljana iz ovog ili onog razloga posljednjih godina zadržavala svoje staro državljanstvo.

Ovo pravilo ni do sada nije vrijedilo za državljane Evropske unije ili ako je ispis iz starog državljanstva, kao što je to slučaj u nekim zemljama, nemoguć.

FDP je do kraja inzistirao na tome da se mogućnost ulaska u njemačku knjigu državljana onemogući počiniocima nekih krivičnih djela.

Tako su osobe osuđivane zbog krivičnih djela sa rasističkom ili antisemitskom pozadinom isključene od mogućnosti ulaska u njemačku knjigu državljana.

Daljnja prepreka za neke potencijalne nove vlasnike njemačkog pasoša bi bio i uslov „ekonomske integrisanosti“ podnosioca zahtjeva.

To konkretno znači da njemački državljani ne mogu postati oni koji primaju socijalnu pomoć.

Ali i tu ima izuzetaka, recimo kod „gastarbajtera“ prve generacije koju su, ne svojom krivicom, ostali bez posla kao i za roditelje maloljetne djece i u slučaju kada radi samo jedan roditelj.

Izuzeci u ovom poglavlju bi vrijedili i za bivše „gastarbajtere“ iz DDR-a pri čemu se uglavnom radi o državljanima Vijetnama koji su u osamdesetima dolazili na rad u Istočnu Njemačku.

Reforma zakona o državljanstvu dio je sveobuhvatnog paketa zakonskih promjene kojom vlada Olafa Šolca želi modernizovati zakone o strancima i Njemačku učiniti atraktivnijom za useljenike.

„Useljenici više neće biti prisiljeni odbaciti dio svog dosadašnjeg identiteta“, rekla je Fizerova, komentarišući za Süddeutsche Zeitung ukidanje pravila o zabrani dvostrukog državljanstva.

Smatra da će proces sticanja državljanstva pogodovati i boljoj participaciji u društvenom životu Njemačke, kao što je to na primjer biračko pravo.

Nacrt zakona je upućen saveznim zemljama na razmatranje, a službeno bi ga vlada trebala prihvatiti do ljetne pauze. U parlamentarnu proceduru bi zakon trebao biti poslan na jesen.