Njemačka ima ogroman problem sa stanovima

Njemačka je suočena s krizom stambene izgradnje koja bi mogla trajati godinama ako se njeni uslovi ne poboljšaju iz temelja, smatraju njemački ekonomisti i građevinski stručnjaci koje prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Brz rast troškova izgradnje otežao je privatno finansiranu stambenu izgradnju koja je mnogim preduzetnicima postala neisplativa. Kako bi se ti troškovi pokrili, najam novog stana po četvornom metru bi trebao iznositi 18 evra, procjenjuje Radna grupa za savremenu izgradnju (ARGE) sa sjedištem u Kielu.

Stambena izgradnja u Njemačkoj podijeljena je na socijalno stanovanje, subvencionirano od države, te privatno finansirano stanovanje koje bi trebalo biti samoodrživo.

Prema ARGE-u, prosječna cijena izgradnje kvadratnog metra stambenog prostora – uključujući troškove zemljišta – trenutno iznosi oko 5200 eura. “Gradnja je jednostavno preskupa”, rekao je Ludwig Dorffmeister, stručnjak za građevinu i nekretnine s minhenskog Ifo instituta za ekonomska istraživanja.

“U julu su cijene gradnje konvencionalnih novih stanova bile 36 posto više nego početkom ljeta 2020.”

Rastuće kamatne stope pogađaju i privatne građevinske i stambene kompanije. “U mnogim slučajevima one odgađaju projekte jer bi potrebna stanarina financijski preopteretila buduće stanare”, rekao je Dorffmeister.

U međuvremenu vlada od 2022. ozbiljno ograničava subvencije za novogradnju, piše agencija dpa. “Uprkos očekivanim naporima svih uključenih, ne očekujem preokret trenda, već daljnje ozbiljne gubitke na tržištu”, rekao je stručnjak.