Naoružani sa blindiranim autom upali u manastir: Monaštvo i vjernici zaključani u konaku

Grupa naoružanih i maskiranih ljudi uapala je blindiranim vozilom u manastir Banjska, a monaštvo i vjernici ostali su zaključani u konaku iz bezbjednosnih razloga, saopšteno je u Еparhiji raško-prizrenskoj.

Еparhija raško-prizrenska oglasila se saopštenjem u kojem navodi da najoštrije osuđuje najnoviji napad koji se dogodio jutros na sjeveru Kosova i Metohije, u blizini sela Banjska, u kome je jedan policajac tzv. Kosova ubijen, a dvojica povrijeđena.

To je ozbiljan incident koji može imati velike posljedice i zato je veoma važno da se preduzme sve kako bi se sačuvao red mir i poredak, ističu iz Еparhije raško-prizrenske.

“Еparhija najiskrenije izražava saučešće članovima porodice poginuloga policajca i iskreno se nada da će se dvojica ranjenih što prije oporaviti. Еparhija je jako zabrinuta jer prema najnovijim informacijama, grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala je blindiranim vozilom u sam manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju. Trenutno se u manastiru nalazi grupa poklonika iz Novog Sada, sa sveštenikom, igumanom Danilom i bratijom manastira. Radi bezbjednosti, bratija manastira i poklonici su se zaključali u konak, i hram manastira je takođe zaključan. Naoružana maskirana lica se kreću po dvorištvu i čuju se povremeno pucnji”, navodi se u saopštenju.

Еparhija najoštrije osućuje otvoreno nasilje koje se primjenjuje u vjerskom objektu Srpske Pravoslavne Crkve, pozivajući sve strane da što prije prekinu sukob.