BITANGA: Milan Radović iz SDS godinu dana nije došao na sjenicu NSRS a uredno prima platu

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Milan Radović, ove godine nije se pojavio niti na jednoj sjednici republičkog parlamenta.

Iako je prihvatio mandat, Radović je nakon proglašenja prošlogodišnjih izbornih rezultata nestao sa političke scene. I pored toga što ga je bivši lider najveće opozicione stranke u Srpskoj, Mirko Šarović, imenovao za drugog čovjeka partije, aktuelni lider, Milan Miličević, za Moju Hercegovinu kaže da sa njim nema nikakav kontakt i pored činjenice da je i dalje, bar formalno, dio SDS-ovog poslaničkog kluba u republičkom parlamentu.

– Razočaravajuće i degutantno je to što Radović ne dolazi na sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Nemam nikakav kontakt sa njim. Pokušao sam u nekoliko navrata ostvariti kontakt s njim, ali nisam uspio. To nisu uspjeli ni drugi. Ukoliko neko ne dolazi na sjednice iz mjeseca u mjesec, bilo bi moralno da barem vrati mandat. To se do sada nikada nije dogodilo – istakao je Miličević.

Miličević dodaje da ni Izborni zakon BiH, ni Poslovnik o radu Narodne skupštine Republike Srpske ne propisuju nikakve sankcije za izabrane funkcionere koji ne dolaze na posao. Predsjednik SDS-a podsjeća da je poslanike birao narod i da oni moraju da rade za narod.

„Poslanik može da se za četiri godine ne pojavi ni na jednoj sjednici i da zbog toga ne snosi nikakvu odgovornost. Ne samo da ne snosi odgovornost, nego za te četiri godine uredno prima paušal. To nije normalno. Ako zaposleni radnik ne dođe na posao tri dana bez opravdanja, pokreće se disciplinski postupak i radnik gubi radni status. Nevjerovatno je da poslanik nema odgovornost za posao za koji je dobio glasove. To treba zakonski mijenjati“, rekao je Miličević.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da se nijedan poslanik koji ne dolazi na sjednice ne može sankcionisati. On dodaje da bi takva odredba mogla da se nađe u Poslovniku o radu NSRS kada taj dokument bude na dnevnom redu.

“Nije na meni da objašnjavam postupke bilo kojeg poslanika, pa tako ni postupke Milana Radovića. On će morati da objasni to svojim biračima. Nedolazak na sjednice ujedno može biti i politički stav, ali to zaista nije moje da komentarišem”, kazao je Stevandić.