KRADONAČELNIK Stanivuković gradi parking na mjestu planirane zelene površine, kršeći regulacjoni plan !

Radovi na parkinzima, izvor Centar za životnu sredinu

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke upozorava da grad Banjaluka gradi parkinge u centru grada na mjestu gdje su regulacionim planom predviđene zelene površine.

Sporni radovi kod Gradske tržnice odvijaju se, objašnjavaju u Centru za životnu sredinu, na, do prije neki dan, postojećoj zelenoj površini “čiji je obuhvat tretiran u dva Regulaciona plana”. U Centru za životnu sredinu podsjećaju da je Grad Banjaluka najavio izgradnju novih 200 parking mjesta na tim zelenim površinama.

U oba Regulaciona plana ovaj obuhvat planiran je na isti način- kao zelena površina sa pješačkim stazama i dendrofondom“, navode u Centru za životnu sredinu Banjaluka.

Zbog svega je zatraženo izvršenje hitnog inspekcijskog nadzora na spornoj lokaciji.

U ovoj nevladinoj organizaciji navode i da je nejasno kako je došlo do ideje za ovakvu intervenciju grada. Navode i da “Gradska uprava sporadično, bez ikakve potrebe i bez pritiska investitora kontra svakoj paradigmi kvalitetnog urbanizma i bez pravnog i prostorno-planskog uporišta uništava jednu zelenu površinu te nastavlja sagu igranja parking politika“.

U ovom “Centru” navode i da su postojala bolja rješenja koja ne bi “gazila” Regulacioni plan.

regulacioni plan

Umjesto planskog rješavanja problematike uvođenjem tzv. Park&Ride sistema na obodima i povezivanju ovih tačaka linijama javnog prevoza i stanicama sistema javnih bicikla/trotineta Gradska uprava po ko zna koji put srlja sa neodrživim, dugoročno kontraproduktivnim odlukama i to ni manje ni više nego na uštrb planirane uređene zelene površine“, navode u Centru za životnu sredinu Banjaluka.