GLUMI OPOZICJONARA: Draško Stanivuković u sukobu sa cijelom opozicijom

“GLUVI TELEFONI” PDP zatečen Stanivukovićevom odlukom da podrži miting “Srpska te zove”
PDP zatečen Stanivukovićevom odlukom da podrži miting “Srpska te zove”.
Unutrašnja previranja u PDP nastala zbog “simbioze” gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića s aktuelnom vlašću u Republici Srpskoj dodatno su “uzavrela” zbog Stanivukovićeve odluke da javno podrži miting “Srpska te zove”, koji će u četvrtak biti održan u najvećem gradu Srpske.
Iako su sve opozicione partije u Republici Srpskoj, manje-više, otvoreno najavile da neće podržati niti prisustvovati skupu koji su predstavnici vlasti najavili kao “veliki narodni miting” u cilju odbrane Srpske, aktuelni gradonačelnik Banjaluke i kandidat PDP za novi mandat na čelu tog grada, javno je podržao navedeni skup, poručujući da je “spreman i za dodatni angažman ukoliko bude pozvan od organizatora”.
– Ovo je patriotska dužnost i vjerujem da među nama postoji dovoljno razumnih glava da se odazovemo i siguran sam da ovo niko neće politizovati i da ćemo svi moći da se izdignemo iznad politike – rekao je Stanivuković.
“Lični stav”
U kratkoj telefonskoj izjavi, nakon što je Stanivuković, koji je i potpredsjednik PDP, javno pozvao na podršku mitingu koji organizuje vladajuća koalicija u Srpskoj, lider PDP Branislav Borenović poručio je da je to “njegov (Stanivukovićev) lični stav”.
S druge strane, mnogo otvorenije kritike odluke gradonačelnika Banjaluke da podrži miting koji, po ocjenama ostalih opozicionih političkih stranaka, predstavlja skup podrške aktuelnoj vlasti u Srpskoj, dali su pojedini visoki funkcioneri PDP koji su, inače, bili protiv toga da Stanivuković dobije šansu za novi gradonačelnički mandat.
Potpredsjednik PDP, Ljubiša Krunić, tako je  izjavio da je on, kako kaže, na “poziv Srpske već bio tamo gdje je trebalo biti”.
Ljubiša Krunić PDP
– To je po njemu (Drašku Stanivukoviću) patriotska dužnost. Po meni, nije – rekao je Krunić.
Dodaje da PDP na svojim stranačkim organima nije podržao skup “Srpska te zove” niti će, kako je istakao, tamo doći ostali visoki funkcioneri PDP.
– Naravno da smo svim srcem za Republiku Srpsku, da smo je branili i da ćemo je braniti, ali ne na način kako je “brani” Milorad Dodik – kaže Krunić.
Još jedan potpredsjednik PDP, Milko Grmuša, koji takođe važi za žestokog kritičara “simbioze” gradonačelnika Banjaluke s aktuelnim vlastima u Srpskoj, za naš portal ističe da se uvijek trudio, kad je narodu nešto bilo potrebno, da “bude pri ruci i da, ako treba, svakog dana bude tu”.
– Međutim, kada se jednog dana nešto poziva, da bi se emitovala slika, onda je nemoguće izbjeći politički kontekst. Kada smo u političkom kontekstu, onda smatram da to nije dobro jer na ovim prostorima to što je jednodnevno političko isključivo se veže za manipulaciju, a to je ono što nam u ovom trenutku najmanje treba – kaže Grmuša.
Na pitanje da prokomentariše tvrdnju gradonačelnika Banjaluke da je prisustvo na mitingu u četvrtak “patriotska dužnost”, Grmuša odgovara da je on “na vrijeme prilično jasno otvorio brojna ozbiljna politička pitanja u PDP”.
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
– Dominantna politička struktura u stranci je nedavno zaključila da je sve u redu kada je riječ o našim politikama i vrijednostima, te da su one čvrste i stabilne. Ja to nisam razumio, međutim, ovo je sada pitanje za one koji su utvrdili kako je moguće da o najvažnijim političkim temama postoji tako različit i disonantan ton. To nije pitanje za mene, već za one koji su bili na istoj političkoj liniji prethodnih nedjelja i mjeseci – kaže Grmuša.
Raštimovani orkestar
Politički analitičar Nebojša Tojagić smatra da posljednja dešavanja oko predstojećeg mitinga vladajuće koalicije u Srpskoj, prije svega, govore o neusklađenosti razmišljanja čelnih ljudi PDP, ali i cjelokupne opozicije koja, prema njegovim riječima, djeluje kao raštimovani i dezorijentisani orkestar.
Nebojša Tojagić