DODIK: Vidjećete me u sudnici, ali i još nešto što nikada niste vidjeli

Predsjednik RS Milorad Dodik danas je u Mostaru povodom 150 godina osvjećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru na liturgijskom slavlju, a priliku je iskoristio i da prokomentariše politička dešavanja na nivou BiH.

Takođe je rekao da će ga vidjeti u sudnici, ali i “nešto što do sada nikada nisu vidjeli”.

Odmah je kazao da se vraća u Banju Luku, da je ujutru u Beogradu, a popodne opet u Mostaru na sastanku s partnerima HDZ-om i Trojkom.

“Svi smo mi za neko kretanje, naravno. Ali moramo da rješavamo probleme svih, a ne samo jedne strane. Ono što će biti epicentar svih razgovora su izborni zakon i Ustavni sud. Mislim da se nećemo moći kretati dalje dok to ne riješimo. To nije prijetnja”, rekao je Dodik.

Smatra da je SNSD pokazao da je ozbiljan kroz podršku pet zakona, ali da se ne može rješavati problem jednih dok se drugi ignorišu.

Kaže i kako je loše što jedan dio struktura vlasti u BiH smatra da intervencionizmom rješavaju neke stvari.

“Šmit ima da zaćuti i nestane, jer nije relevantan niti ima moralne osnove da bilo o čemu priča. Svijet se promijenio, on nije isti. Nema više one strahovite moći SAD koji telefonom rješavaju stvari. Imate jednog šalabajzera ambasadora SAD Marfija koji je umišljen, prepotentan, misli da je mesija, a usložnio je probleme. Najveće probleme je napravio Marfi. Lažov i petljanac koji zloupotrebom kanala želi prikazati situaciju crnom”, dodao je.

Dodik smatra da će prije otići Kristijan Šmit iz BiH nego on u zatvor.

“Predložiću deklaraciju o suverenosti BiH, da se donese na parlamentu. To znači da nema visokog predstavnika, nema stranih sudija u Ustavnom sudu. Ako hoćete, ako nećete priznajte da ste poltroni, podanici i da niste suvereni. I nemojte više duplih aršina”, kazao je i nastavio o tome da su Hrvati nezadovoljni izbornim zakonom koji im je, kako je rekao, namjestio Schmidt.

“Pa dođe Šmit pa namjesti zakon, pa nešto odgovara Hrvatima, pa Hrvati nešto prezadovoljni dok nisu shvatili da sljedeći put ako se primijene pravila Šmita, a slučajno se muslimani udruže do mjere da nema svađe među njima, onda nema Hrvata u strukturama vlasti. Eto šta je on njima uradio. Sada trebamo promijeniti izborni zakon, eto sad. I je li treba ja da pričam o tome ili neko ko predstavlja Hrvate?”, rekao je Dodik.

Onda je kazao kako su se Bošnjaci bunili zbog odluke Šmita i govorili da je nedopustivo “dok nisu shvatili neke stvari”.

“Dok nisu shvatili da ipak mogu dokahaju Hrvatima na sljedećim izborima i to će se nažalost nešto tako desiti. A onda nema Bosne, naprosto je nema. Hoćete Bosnu? Ja sam spreman da je prihvatim onakva kakva je u Dejtonskom sporazumu. Bosna sa lažnim prevarantom Šmitom i Marfijem koji daje dnevni red i program Vladi FBiH, nema šanse. Hoće li to shvatiti Bošnjaci i Hrvati, ne znam, ali mi smo shvatili”, kazao je.

On je kazao da je Bošnjacima najvažnije da vide Dodika u sudnici.

“Vidjećete me u sudnici, ali ćete vidjeti još nešto u sudnici što niste do sada nikad vidjeli”, rekao je na kraju