Dodik: Trnovo je mala opština, ali velika po broju žrtava za Republiku Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Trnovo jedna od opština čije je stanovništvo najviše stradalo u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a krvave ruke muslimanskih koljača, dojučerašnjih komšija, nisu mogli izbjeći ni srpska nejač, ni starci, pa ni sveštena lica.

– Trnovo je mala opština, ali velika po broju žrtava koje su ugradile svoje živote u temelje Republike Srpske i za našu slobodu – istakao je Dodik povodom obilježavanja Dana stradanja srpskog stanovništva u Trnovu, 30. jula, podsjetivši da je u ovoj lokalnoj zajednici u proteklom ratu stradala 101 nevina civilna žrtva, dok je 130 boraca dalo život braneći svoja ognjišta od agresora.

Predsjednik Srpske naglasio je da o monstruoznosti muslimanskih zlotvora još više govori i sama činjenica da su sve veće zločine nad Srbima u proteklom ratu činili na vjerske praznike, pa tako i napad na Trnovo i okolna srpska sela počinili su na veliki pravoslavni praznik Ognjenu Mariju, 30. jula 1992. godine.

– Bivše komšije muslimani preko noći pokazali su svoje pravo lice i svu svoju prikrivenu svirepost i monstruoznost. Agresiju i divljaštvo ispoljili su tako što su se iživljavali nad nedužnim civilima, djecom, starcima, pa čak i sveštenikom trnovskim Nedeljkom Popovićem, koje su zvjerski mučili, a potom ubijali. U svom krvavom pohodu na srpska ognjišta, nisu poštedjeli ni Hram Svetog Georgija, koji su zapalili. I to potvrđuje da im ništa nije sveto, ni crkva, ni 18-mjesečno nevino dijete, ni 96-godišnji nemoćni starac. Cilj im je bio samo jedan – sve što je srpski ubij i zapali, uništi svaki trag srpskog postojanja – naglasio je Dodik.

Međutim, istakao je Dodik, nisu uspjeli u svojoj zloj namjeri da unište srpski narod sa ove strane Drine. “Republika Srpska postoji i postojaće, a zajedno sa njom i srpski narod i to je realnost. Ljudske živote, nažalost, niko ne može vratiti, ali možemo ih sačuvati u svom sjećanju, u svojim mislima i to je naša dužnost”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Ono što je najtužnije, istakao je predsjednik Srpske, niko u svijetu neće da pogleda istini u oči, da vidi srpsku žrtvu, da čuje plač srpskih majki.

– Ni za pravosuđe u BiH nema srpskih žrtava, niti ima zločinaca na nekoj drugoj strani, osim srpskoj. To nas sve skupa još više obavezuje da nijedan zločin, nijedna srpska žrtva ne budu prepušteni zaboravu. Svaki pokolj srpskog naroda mora biti dostojanstveno obilježen, a svaka žrtva mora biti pomenuta, jer danas ne bi bilo ni Republike Srpske ni slobode da nije bilo njih – ukazao je Dodik.

On je dodao da i danas, u miru, skoro tri decenije nakon krvavog sukoba u BiH, mnogi pokušavaju na sve načine da falsifikuju istoriju – Srbe da predstave zločincima i agresorima, a muslimane žrtvama.

– Stalno atakuju i na našu Republiku Srpsku, našu imovinu, služe se raznim podvalama kako bi nas obezvrijedili. Ali u tome neće uspjeti koliko god se oni upirali. Republika Srpska i njene institucije su jake i stabilne. Republika Srpske je vječna, ona je naš ponos i naš zavjet. Mnogo života je ugrađeno u njene temelje i s toga moramo se hrabra suprotstaviti svakom pokušaju da se od nje napravi samo tačka na geografskoj karti – poručio je Dodik.

Koja je tvoja reakcija?