DODIK i ŠMIT: Ko je lopurda a ko spodoba ?

 

Milorad Dodik i Kristijan Šmit

Sigurno pogađate da je reč o Kristijanu Šmitu, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, niti žele s njim da se sastaju i razgovaraju.

Iako zvaničnih razgovora nema, javnost skoro svakodnevno može da prati svađe i prepucavanja između Šmita i Dodika preko sredstava informisanja.

Šmit je u početku delovao smireno i trudio se davati odmerene izjave, međutim, ubrzo su mu „popustile“ kočnice pa je i on preuzeo vokabular domaćih političara. Izdvojili smo nekoliko najžešćih izjava koje su Dodik i Šmit u protekle dve godine dali jedan o drugom.

“Kreten i fašističko smeće”

Osim što ne propušta priliku da za Šmita kaže da je nelegalan, Dodik je prošli mesec otišao korak dalje, pa ga je nazvao i kretenom.

Milorad Dodik

 

Milorad Dodik

Dodik se, naime, 16. oktobra ove godine pojavio na Sudu BiH kako bi se izjasnio o optužnici koja je protiv njega podignuta zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika.

Dodik je na sudu rekao da ne razume šta piše u optužnici dodajući da veruje da je osuđujuća presuda već donesena.

Nakon izjašnjavanja o krivici, Dodik se obratio medijima, te je Šmita nazvao „kretenom, a suđenje cirkusom“.

Dve sedmice ranije, Dodik je u intervjuu za novinsku agenciju Srna, Šmita nazvao „fašističkim smećem“.

On je istakao da je Šmit u nekoliko navrata pokušao da “inscenira da su se sastali tako što će se na prevaru fotografisati s njim.”

– Umesto da imate odluku Saveta bezbednosti UN, vi gledate da se uslikate. Šta ja imam pričati sa čovjekom koji kaže da smo mi majmuni u cirkusu? Kako ja njega drugačije karakterišem nego kao fašističko smeće – rekao je Dodik za Srnu, 28. septembra ove godine.

“Belosvetska lopurda”

Početkom septembra, Dodik je zapretio hapšenjem i deportacijom Šmita ako dođe u Republiku Srpsku, te ga tom prilikom nazvao „belosvetskom lopurdom“.

– Ako dođe na neki sastanak u Republici Srpskoj biće izbačen. Ne možemo mi to znati, ali policijske stanice će imati zadatak da čim saznaju da se ta belosvetska lopurda nađe u Republici Srpskoj, dužni su da organizuju jedinice i da ga izbace odatle. To će se desiti – rekao je Dodik 6. septembra ove godine.

Predsednik Srpske opasno se naljutio na Šmita i u februaru ove godine kada je ovaj izjavio kako se njih dvojica jako dugo poznaju.

– Pre dve godine smo razgovarali telefonom o mom imenovanju i tada mi je ponudio da se sretnemo, ali se čini da ga je u međuvremenu napustila hrabrost – rekao je Šmit.

Dodik mu nije ostao dužan, pa mu je poručio da „s*re“.

– Čovek laže, da ne kažem da s*re. Znam da sam prošle godine bio u Antaliji i on je iskoristio priliku da, s obzirom na to da je meni 12. marta rođendan, dođe i čestita. To je sve – rekao je Dodik 9. februara ove godine.

“Ja predstavljam Srpsku”

On je istakao nikada nije dao podršku da Šmit bude visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

– On nije ni lažni visoki predstavnik. Može da nađe dvoje, troje ljudi s kojima će se sresti, ali institucionalno ja predstavljam Srpsku, Željka, Radovan. Nek’ pokaže kad se sreo s nekim – rekao je Dodik tvrdeći da je Šmit “nula“.

Mesec dana ranije, Šmit je, opet, bio na Dodikovom „dnevnom redu“.

Šmit je prethodno za N1 televiziju izjavio da je 9. januar „praktično nastao na žrtvama, teretu koji nose žrtve Srebrenice“.

kristijan smit

Na ovu izjavu žestoko je reagovao Dodik koji ga je nazvao „lažovom i prevarantom“.

– Reći da je 9. januar nastao na žrtvama može samo prevarant i lažov kakav je Kristijan Šmit. Ali 1. mart, koji sa muslimanima slavi gotovo sav diplomatski kor, dan je kada je u ime islamske države ubijen nedužni svat, Srbin u srcu Sarajeva. To je, gospodine Šmit, praznik zločina i početka krvoprolića – napisao je Dodik na mreži X, 26. januara ove godine.

Još jedna od izjava koje su se dugo prepričavale u javnosti bila je ona iz novembra prošle godine kada je Dodik pred poslanicima u Narodnoj skupštini RS nazvao Šmita „spodobom“.

– Republika Srpska ima svoj narod, teritoriju, međuentitetsku liniju, svoju vlast… Ima svoju Srbiju i svoju Rusiju. Ima svoje partnere u Mađarskoj, Kini, Grčkoj. Ima svoje komšije, kao što su Hrvatska i Crna Gora, sa kojima želimo razgovarati jednako kao sa FBiH. To je naše okruženje u kojem ćemo se kretati. Razgovarati sa zvaničnim institucijama, a ne raznim spodobama poput Šmita, koji hoda i priča “ja sam visoki predstavnik”. On nije ništa – rekao je Dodik 15. novembra prošle godine u NSRS.

“Kao majmuni u cirkusu”

Ako neko misli da je Šmit ostao „imun“ na Dodikova „čašćavanja“ grdno se vara.

Nemački diplomata je veoma brzo po dolasku u BiH poprimio vokabular ovdašnjih političara, pa je na svaku uvredu na svoj račun odgovarao u sličnom stilu.

Dodika je početkom oktobra ove godine nazvao Don Kihotom koji se sa „svojim kopljem svaki dan borio protiv vetrenjača“.

– Treba reći ovako, Vi se gospodine Dodik morate sada sasvim jasno pozicionirati. Želite li svojoj zemlji, a vaša zemlja nije vaš entitet, nego je to BiH, omogućiti put u Evropsku uniju i integracije? Možete li sami odlučiti ili morate nazvati Lavrova da vam da zeleno svetlo? Odlučite sami – rekao je Šmit za Fejs TV.

Pola meseca ranije za Dodika je rekao da nije ni „sultan ni kineski car“.

Komentarišući Dodikovu najavu da bi mogao biti uhapšen ako dođe u Srpsku, Šmit je rekao da je on akreditovani diplomata, te da „možda neki u Banjaluci ne vide to tako, ali da ga to uopšte ne zanima“.

– Ni Dodik ne stoji iznad zakona, mislim da on to nije sasvim dobro shvatio. On nije ni sultan niti je austrijski niti kineski car. Ovo je kao pozorište. Ovo je kao da majmuni nastupaju u cirkusu – rekao je Šmit 19. septembra ove godine za podkast “Oslobođenja”.

Početkom jula ove godine Šmit je po ko zna koji put komentarisao Dodikove izjave, pa je upitao i „koje droge koristi“.

“Pogubljeni drvoseča koji živi u svetu snova”

On je komentarišući situaciju u BiH rekao kako postoji napredak na nivou BiH te da su usvojene neke važne odluke, ali da celi rad otežava ponašanja pojedinih političara, a naročito Dodika.

– Mislim da možemo napraviti pozitivnu promjenu u BiH. Dodik ide sve dalje i dalje. Ne znam koje droge koristi, ali čini se da je to droga ponosa koja mu ne daje moć prosuđivanja političke realnosti – rekao je Šmit.

Poručio je i kako Dodik svojim potezima agresivno testira Dejtonski sporazum.

– Moram reći da živi u svetu snova. Neće biti popuštanja u kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. “Ubijanje” Ustavnog suda, koji je jedna od najvažnijih institucija u državi, neće biti prihvaćeno. Nadam se da razume da ima šansu da pokaže da je konstruktivan i nadam se da će to pokazati u narednim sedmicama – naveo je Šmit.

I nije tu kraj njihovom „čašćavanju“.

Šmit je tako u junu prošle godine uspeo po ko zna koji put da iznervira Dodika kada ga je nazvao „drvosečom“.

Šmit je, naime, za Federalnu televiziju preporučio Dodiku da se “brine o svojoj zemlji, o Republici Srpskoj i BiH, a da međunarodna zajednica ne bude njegova briga”, te ocenio da se “ponaša isto kao drvoseča u šumi”.

“Dodik je malo pogubljen”

Govoreći o odnosu sa Dodikom, Šmit je postavio pitanje – zašto se on brine o osobi koja uopšte ne postoji, kako je to dan ranije lider SNSD rekao za njega.

Još jedna Šmitova izjava izazvala je pažnju javnosti kada je Dodiku poručio da malo ćuti i razmisli.

Dodik, koji je u to vreme bio član Predsedništva BiH, zahtevao je da BiH bude neutralna po pitanju Ukrajine, što se nije svidelo Šmitu.

– Šta reći o gospodinu Dodiku? Čini mi se kao da je malo pogubljen trenutno. Vidite, u situaciji u kojoj deca pitaju majke šta je rat u Kijevu ili Harkovu nije više moguće biti neutralan. A gospodin Dodik, takav je moj utisak, nekako se ulovio u zamku vlastitih reči. U takvim slučajevima bi bilo dobro, a to njemu, sigurno, teško pada, nekada nekoliko dana možda da ćuti i razmisli – rekao je Šmit.