Region

Deda Đorđa će pokrivati i zemlja iz Republike Srpske

Deda Đorđa će pokrivati i zemlja iz Republike Srpske

Deda Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojnog groblja Zejtinlik u Solunu, biće sahranjen sutra na ovom groblju u 12 sati po lokalnom vremenu, rekao je Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj.

“Đorđe će po sopstvenoj želji biti sahranjen u grobnici pored svog oca i dede. Dobili smo dozvolu za to od grčkih vlasti. Odlukom vlade u Atini deda Đorđu će biti odata vojna počast, sve što ide uz te prilike, sviraće počasni orkestar gardista, a tu će biti i pripadnici Garde Vojske Srbije”, kazao je Spasojević i dodaje da će u ime Vlade Srbije Đorđa Mihailovića na posljednji počinak ispratiti državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić.

Kako Kurir saznaje, sahrani će prisustvovati i Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, koji će na sahranu ponijeti tri grumena zemlje.

“Jedan grumen je iz Srbije, drugi iz Crne Gore i treći iz Republike Srpske. Deda Đorđe je imao želju da dobije srpsko državljanstvo i srpski pasoš. Ta želja mu se ispunila, ali želimo da naš čuvar srpskog vojnog groblja na Zejtinliku simbolično bude sahranjen i srpskom zemljom. Zato će ministar poneti grumen zemlje iz Srbije, ali i Republike Srpske i Crne Gore gde takođe žive Srbi u velikom broju”, kaže izvor Kurira i dodaje:

“Zemlju iz Republike Srpske ministru je poslao Siniša Vidović, savetnik predsednika Narodne skupštine Republike Srpske, dok je grumen iz Crne Gore stigao od Vladislava Bojovića, direktora Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.”

Podsjetimo, Srbija će snostiti troškove sahrane deda Đorđa koji je čuvao sjećanje na stradanje srpskih vojnika na Solunskom frontu kao “sveti gral i luču života”.

Takođe, Mihailoviću će biti ispunjena želja da počiva u kripti pored oca Đure i dede Save, kao i da bude sahranjen u uniformi sa sve njemu omiljenom šajkačom koju je uvijek ponosno nosio.

Pripadao je trećoj generaciji čuvara srpskog groblja, a grobnice njegovih predaka se nalaze u prvim redovima između staze koja odvaja mauzolej i groblje poginulih boraca.

Inače, on je porijeklom iz Crne Gore budući da mu se djed iz Grblja u Boki 1916. godine otisnuo preko Albanije u Grčku.