Dan srpskog jedinstva: "Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo jednu jedinu zastavu"

dan srpskog jedinstva foto srna-650487e73b6a5.webpFoto: Srna

Centralna manifestacija “Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave” počela je večeras u Nišu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Praznik zajedno obeležavaju Srbija i Republika Srpska, a svečanost je počela intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije “Moja Republika” i “Bože pravde”.

Događaju prisustvuju i patrijarh Porfirije, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministri u Vladi Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković i veliki broj zvaničnika kao i građana.

Na početku svečanosti intonirane su himne Srbije i Republike Srpske.

Patrijarh: Pravoslavna vera i crkva čuvale su srpsko jedinstvo

 Prisutnima se prvi obratio patrijarh srpski Porfirije.

“Radujem što sam ponovo sa vama ovde u Nišu, drage Nišlije, žitelji carskog Konstantinovog grada, grada koji je stamen i kamen crkve Božije u našem narodu. Ovde je svetlost Hristovog učenja zasjala utvrđena vernošću, junaštvom”, istakao je patrijarh.

Patrijarh je podsetio na Čegar i ćele kulu i rekao da oni svedoče da srpski narod ovoga kraja nepogrešivo razume šta je to jedinstvo i šta je to sloboda.

“Posebno mi je drago što zajedno sa vama upućujem čestitku celom našem narodu gde god se nalazio. Jer po reči pesnika “i svuda gde je srpska duša koja tamo je meni otadžbina moja, moj dom i moje rođeno ognjište”. Zato odavde čestitamo svim našim sunarodnicima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Mi danas dižemo našu zastavnicu trobojku u ime Boga i za spasenje naše, za spas našeg ali i svih naroda koji sa nama žive što jemči dvoglavi orao sa štitom”, istakao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije poručio je večeras  u Nišu, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da je kroz istoriju pravoslavna vera i crkva čuvala srpsko jedinstvo i da je zato i u današnjosti odgonetka svih srpskih nedoumica i rešenje za opastanak našeg naroda u budućnosti.

“Zato je odgonetka svih srpskih nedoumica u sadašnjosti i rešenje za opastanak u budućnosti pored svih legitimnih i dobrih trudova i napora. Kako kaže sveti vladika Nikolaj – vera večna, vara slavna i vera naša pravoslavna”, istakao je Porfirije u govoru na svečanosti u hali “Čair”, u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, kao i članova vlada Srbije i Srpske.

Poželeo je svima srećan i blagosloven Dan srpkog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

“Zar nije pravoslavna vera i pravoslavna crkva kroz svu istoriju oblikovala naš narod i davala smernice i negovala upravo jedinstvo bez obzira na prilike i neprilike koje su narod snalazile. I kad nije bilo srpske države bilo je jedinstva srpskog naroda, a hvala Bogu danas ima srpske države i Republike Srpske, ali i tada kada toga nije bilo postojala je pravoslavna crkva u Srba”, naveo je Porfirije.

Kako je rekao, zar i danas nije slična sitaucija kada nas ima ne samo u vekovnim zavičajima širom Balkana nego kada smo narod rasejan širom sveta.

“Zar i danas nije upravo sveta vera pravoslavna i crkva u našem narodu roditelja i čuvarka i tog neotuđivaog jedinstva, podržana jedinstvom nas u državi Srbji i u Republici Srpskoj”, poručio je Porfirije.

Dodik: “Želimo da sa drugima živimo u miru”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Nišu da Srbi moraju da budu jedinstveni oko vlasti i svojih institucija, ali da borbeni politički aktivizam ne smije da prestane.

“Ne želimo nikome da uzmemo slobodu, naivno smo vjerovali kada smo oslobađali Balkan i davali slobodu drugim narodima misleći da će nam biti zahvalini, ali nam se vratilo na kraju prošlog vijeka na način da kažu da mi tlačimo”, rekao je Dodik na centralnoj manifestaciji proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Nišu. 

Prema njegovim riječima, ko god je naišao uzeo je od Srba, koji su uvijek stajali pred velike, i kad su naišli Turci i Nijemci i NATO. 

On je naglasio da Nijemci djeluju isto kao i kada je djelovao Kalaj u BiH kada su napadali u Prvom i drugom svjetskom ratu i pobili više od pola srpske nacije. 

“Koja god se žiška ovdje upali, upalili su je Nijemci i slični koji na ovim prostorima ne daju Srbima da ostvare ono što mi danas obilježavamo”, rekao je Dodik. 

Dodik je naglasio da danas uspijeva srpsko jedinstvo, a da druge veseli ako Srbi nisu jedinstveni. 

“Želimo da sa drugima živimo u miru, svako ko je drugačiji i drugi je dobro došao da živi sa nama u miru, da s nama razvija ovo društvo”, naglasio je Dodik. 

On je naveo da borbeni politički aktivizam se smije da prestane i Srbi ne smiju da se odreknu sebe. 

Dodik je ukazao da sa strane žele da razbiju srpsko nacionalno jedinstvo, žele da uskrate srpski nacionalni identitet u Srpskoj i da otmu Kosovo Srbiji, te smatraju da je to njihov pravo. 

Dodik je ponovio da ne pripada bosanskim Srbima već jedinstvenom, nepokolebljivom srpskom narodu koji ovdje živi. 

On je naveo da svjedoči da je predsjedik Aleksandar Vučić uspio da Srbiju pozicionira na pravo mjesto. “Kad saberete, mislim da radimo najbolji posao ovdje”, primijetio je Dodik. 

Dodik je podsjetio da četvrti put obilježavaju ovaj datum, koji je bio inicijativa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kojem je za to zahvalio.

Vučić: Srbija je ponosna na svoju slobodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da je Srbija ponosna na svoju slobodu i da neće tuđin nikada odlučivati u Srbiji.

“Prošlo je vreme kada ste imali poslušnike, ispunjavamo naloge svojih građana”, istakao je Vučić.

Vučić je na početku obraćanja rekao da je teško govoriti posle patrijarha Porfirija i predsednika RS Milorada Dodika.

“Mnogo toga bih vam ispričao i što ne smem da vam ispričam. Bolje za vas, bolje za nas, bolje za našu zemlju da mnoge stvari koje znam i prećutim jer svoju zemlju moramo da čuvamo i moramo da mislimo ne samo ono što je danas već i na ono što dolazi u budućnosti”, rekao je Vučić.

Dodao je da je ponosan na praznik koji se danas svetkuje, dodajući da je odluka o obeležavanju doneta zajednički sa RS.

“Doneli smo tu odluku jer mi Srbi smo uvek umeli da se razjedinjujemo, da sebi pogrde izmišljamo ili da lako tuđe uvrede i pogrde prihvatamo i nije slučajno o čemu vam je govorio predsednik RS kada mu neko kaže da je bosanski Srbin.

Zamislite postoje hrvatski Srbi, postoje crnogorski Srbi. Ako je to već tako, a ja ne mislim da je moguće da tako nešto postoji, a što onda nije postojao srpski Hrvat, srpski Bošnjak, srpski Slovenac, srpski Crnogorac, nikada to niste mogli da čujete ni od koga ni na jednom mestu”, rekao je Vučić.

Samo ste, kako je rekao, mogli da čujete da postoje neki drugi Srbi.

“I ne od juče, ne od ovih koji danas u Crnoj Gori ne dozvoljavaju Srbima da budu u vlasti zato što nisu dovoljno uverljivi u zaklinjanju da će se boriti protiv mrskog Beograda i još omraženije im Moskve, nisu dovoljno uverljivi u tome da i dalje ne vole KiM i da i dalje ne smatraju KiM delom Srbije, pa pošto nisu uverljivi, onda nema ni potrebe da budu u vladi, makar ih bilo i više od 30 odsto”, ukazao je Vučić.

Tako vam je svuda, dodao je Vučić.

“Pa kažu, ne, ne, mi volimo Srbe, ali one koji ne vole Beograd. I kad govorimo o takvim Srbima, to su nam radili još od Pavelića i pre Pavelića…”, rekao je Vučić.

Danas bi, dodao je, da nam izmišljaju takve predstavnike svuda po regionu, a samo je važna jedna stvar da taj Srbin ne bude Srbin i da se jasno odriče svog Beograda i svog srpstva i da vam govori da je pravi Srbin onaj koji mrzi Beograd i Srbiju i srpsku ujedinjujuću politiku.

“Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo jednu jedinu zastavu, crveno-plavu-belu, da imamo svoje srpsko ime i prezime, svoj rod koga se ne stidimo”, poručio je Vučić.

Praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građana praznik je prvi put svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, a prošle godine u Bijeljini.