Vučić o neuvođenju sankcija Rusiji: Moja riječ vrednija od tuđeg čvrstog obećanja

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da namjerava da zadrži nezavisnu politiku po pitanju neuvođenja antiruskih sankcija, uprkos kolosalnom pritisku Zapada.
Aleksandar Vučić je u intervjuu agenciji Tas rekao da će se Srbija truditi da brani svoju poziciju kada je riječ o neuvođenju sankcija Rusiji.
“Mi se ne busamo u grudi ili slično, ali kao što vidite moj odgovor će biti i dalje da ćemo se truditi da branimo svoju poziciju što je duže moguće. To smo uspeli dve godine. Da li ćemo to nastaviti da radimo – ne znam, ali se nadam”, istakao je Vučić u intervjuu generalnom direktoru Tasa Andreju Kondrašovu.
Naveo je da je, kada je počeo sukob u Ukrajini, rekao da ne zna kako će se događaji razvijati i da je na državnom nivou donijeta odluka da Srbija osudi sukob, kao i svi drugi, ali da je stav Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji.
“To sam tada rekao, jer iz sopstvenog iskustva znamo kakav je osećaj kada vam se uvedu sankcije. Imamo prijateljski narod i bilo bi nepravedno tako postupati prema ruskom narodu”, dodao je Vučić.
“Ali rekao sam Srbima da to ne mogu da garantujem, jer nisam znao kakav će biti taj pritisak u budućnosti. Nisam hteo da izigravam heroja jedan, dva ili tri dana, a onda da promenim odluku. Ali ono što ja kažem je ‘Ne znam’, a kada ja kažem da ne znam, moja reč je vrednija od bilo čijeg čvrstog obećanja”, istakao je Vučić.