Stanivukovićevi milionski parkovi bez plana i dozvola

Administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira potrošiti više od 4,8 miliona KM na izgradnju tri parka, projekte čiju realizaciju prate brojne neregularnosti. Gradonačelnik ih ponosno promoviše, ali gradi ih mimo regulacionog plana, sa privremenim dozvolama, neriješenim imovinsko – pravnim odnosima i upitnim načinom finansiranja.

Radi se o projektima koji su izazvali brojne kontroverze u javnosti zbog načina na koji se realizuju.

Park od „Delte“ se gradi mimo regulacionog plana

Jedan od njih je izgradnja parka kod tržnog centra “Delta”, projekat za koji se zalaže Stanivuković od dolaska na vlast u Banjaluci.

 Prošle sedmice su zvanično počeli radovi i ovaj park bi trebao biti najveći od svih planiranih. Prema informacijama iz Grada Banjaluka prostiraće se na površini od 180 hiljada metara kvadratnih, od kojih će u prvoj fazi  radova biti obuhvaćeno oko stotinu hiljada kvadrata.

Za izgradnju te prve faze gradska administracija je izdvojila oko tri miliona KM, ali problem je što se izgradnja odvija mimo važećeg regulacionog plana i uz privremene dozvole o čemu je CAPITAL pisao u nekoliko tekstova. I sam gradonačelnik Stanivuković je priznao da je „našao način“ da izgradi taj park mimo regulacionog plana.

 Za park kod Delte privremeni lokacijski uslovi

Da se sve odvija preko privremenih dozvola pokazuje i dokument koji je nedavno predstavio javnosti predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković. On je na konferenciji za novinare pokazao lokacijske uslove za izgradnju parka kod „Delte“  koji su prema njegovim riječima  izdani 1.12.2023. godine.  Lokacijski uslovi su jedan od preduslova za izdavanje građevinske dozvole.

 Kazao je da je iz tog dokumenta vidljivo da je na toj lokaciji predviđena gradnja parkinga i uređenje terena.

 

„U tački dva je precizirano da se radi o privremenom objektu, a u tački četiri su navedeni predviđeni radovi i to: parking, pješačke staze, hortikulturno uređenje, mobilijar, vodene površine, fontane, vodoskoci i slično“, naveo je on i napomenuo da je lokacijske uslove izdao Grad Banjaluka .

 U parku knjige statua Kulinu banu

Drugi projekat ovog tipa koji će biti realizovan u Banjaluci samo na manjoj površini je park knjige kod zgrade Narodnog pozorišta RS. U pitanju je lokacija koja je već godinama uređena za sličnu namjenu sa klupama, zelenilom i fontanom, a u koju bi trebalo biti uloženo na stotine hiljada maraka za postavljanje štandova, novih klupa i statue.

 

Grad Banjaluka je raspisao tender za izbor firme koja će biti zadužena za taj posao, a vrijednost radova je procijenjena na 485.550 sa PDV-om. Kako su najavili iz Gradske uprave na ovoj lokaciji će biti postavljena i statua kulina Bana visoka 4,5 metara, čiju izradu je Grad obezbijedio kroz odvojeni tender. Za te namjene je Grad Banjaluka potrošio 134.999 KM sa PDV-om. Time će izdvajanja iz budžeta grada za izgradnju parka na lokaciji gdje već postoji park skočiti na 620.549 KM. Od novca veći je problem što Grad ulaže u lokaciju na kojoj nisu čisti imovinsko pravni odnosi.

 Naime, lokacija na kojoj treba da se prostire novi park zauzima malo više 1.785 metara kvadratnih. Prema podacima sa eKatastra, aplikacije za pregled katastarskih podataka Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, malo više od pola je u vlasništvu SIZ-a stanovanja, odnosno riječ je o javnoj imovini koju Grad Banjaluka ima mogućnost da koristi. Ostatak je u vlasništvu jedne firme i više fizičkih lica pa se postavlja pitanje kako i zašto se ulaže dodatni javni novac na ovoj lokaciji.

Park u kružnom toku na kredit

Još jedan park se trenutno gradi u Banjaluci i on treba da se nalazi unutar kružnog toka kod tvrđave „Kastel“. Ovaj projekat je kontroverzan iz više razloga.

Prvi se odnosi na radove za izmjenu režima saobraćaja na ovoj lokaciji putem koje je izgrađen taj kružni tok. Naime, radovi su počeli iako Grad nije imao obezbijeđenu građevinsku dozvolu zbog čega je republička inspekcija jedno vrijeme bila obustavila radove  na toj lokaciji. Grad je naknadno pribavio dozvole i radovi su nastavljeni, a prema posljednjim informacijama na kružni tok i okolne saobraćajnice je potrošeno 1,4 miliona KM. U tu sumu nije uključeno finansiranje parka koje je samo po sebi u najmanju ruku neobično.