Dodik: Prvi mart nije praznik Srba, nikakvog obilježavanja u Srpskoj neće biti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio jeu Beogradu da 1. mart nije praznik Srba u Republici Srpskoj i da nikada neće biti obilježen.

On je reagujući na poziv bošnjačkih nacionalista da se povodom 1. marta organizuje najveći do sada defile automobila sa zastavama sa ljiljanima, rekao da je Bošnjake možda Republika Srpska iziritirala svojom proslavom 9. januara, ali da se takav defile neće desiti u Srpskoj.

– To će, ako hoće da obilježe masovno, pokazati da je to njihov datum, a ne naš. Do sada kada su to krili na nekim prijemima nama je bilo teško da pokažemo da nismo dio njih. Sada kada budu ovako nešto uradili kao “ala dronovi” što smo mi već uradili, to ćemo samo vidjeti kod njih, a ne kod nas i to će biti jasna razlika između onog što smo mi i što su oni – rekao je Dodik Srni.

Bivši pripadnik odreda “El mudžahedin” Sanin Musa uputio je poziv za defile automobilima sa ratnim zastava takozvane Armije BiH povodom 1. marta, koji se u dijelu FBiH obilježava kao “dan nezavisnosti BiH”.

U pozivu “Bosna te zove”, koji se širi društvenim mrežama, pozivaju se Bošnjaci da 1. marta organizuju najveći defile automobila do sada.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je na taj datum 1992. godine protiv volje srpskog naroda održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRЈ.

Ovaj datum u Republici Srpskoj se ne praznuje jer je on simbol preglasavanja i majorizacije srpskog naroda i datum kada je 1992. goddine na Baščaršiji u Sarajevu ubijen srpski svat Nikola Gardovića.