Bivši borci poručili Šmitu: Dan Republike u srcu svakog čovjeka u Srpskoj

Dan Republike Srpske, 9. januar, u srcu je svakog čovjeka u Srpskoj i niko, pa ni Kristijan Šmit ne može zabraniti niti osporiti proslavu tog dana, saglasni su predstavnici boračkih organizacija u Srpskoj.

Naime, Šmit koga Srpska ne priznaje za viskog predstavnika ranije rekao da je proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske “jasan i direktan propust u sprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika”, te dodao da nepoštovanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH.

Takođe je zatražio od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja da izvrši pritisak iz Brisela na Beograd i Podgoricu, kako funkcioneri Srbije i Crne Gore ne bi prisustvovali obilježavanju Dana Republike.

Sve god postoji srpski narod na ovim prostorima obilježavaće se Dan nastanka voljene Republike, poručili su iz opštinske Boračke organizacije Kotor Varoš.

Predsjednik Boračke organizacije u Kotor Varošu Miladin Savanović istakao da je da su vorci Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu dali ogroman doprinos u odbrani otadžbine, koja je nastala u miru.

“Nikakve odluke bilo kojeg suda i čovjeka koji se predstavlja kao `visoki predstavnik` ne mogu to promijeniti. Dok god postoji srpski narod na ovim prostorima obilježavaćemo dan nastanka naše voljene Srpske”, rekao je Savanović.

Goran Timotija, zamjenik predsjednika Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, rekao je da 9. januar

Dan Srpske,  u srcu svakog čovjeka u Srpskoj i niko, pa ni Kristijan Šmit ne može zabraniti niti osporiti proslavu tog dana, a kako je dodao kod stanovništva Srpske može samo probuditi nezadovoljstvo i ljutnju.

Srpski borci su svojim životima odbranili Republiku Srpsku u nametnutom ratu i obilježavanje datuma njenog nastanka niko ne može da im zabrani, pogotovo ne samozvani visoki predstavnik, rekao je Srni predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković