Srpska i Srbija ulažu zajedno u infrastrukturu

 

Republika Srpska i Srbija grade puteve budućnosti kojim će se dolaziti, a ne samo odlaziti. Na mapi je nekoliko modernih saobraćajnica. Neke od njih zajedno grade vlade Srpske i Srbije. Završen je most preko rijeke Drine, koji je spojio istok i zapad, Bratunac i Ljuboviju, simbolično nazvan “Bratoljub”. I to je tek jedan od zajedničkih projekata.

Počela je izgradnja brze saobraćajnice Slepčević – Badovinci kod Šapca. Sremci i Mačvani dobiće važnu saobraćajnu komunikaciju, ali i Semberci koji su kumovski, prijateljski i rodbinski naslonjeni na ovaj dio Srbij. Godišnje preko Pavlović mosta pređe skoro 800.000 putnika.

– Uspijevamo da se povežemo, prije svega, sa Semberijom i to će za dvije do tri godine izgledati mnogo drugačije. Od Bijeljin do Beograda stizaće se za sat i pet minuta – rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U septembru prošle godine u bijeljinskom naselju Velika Obarska započeta je izgradnja dionice auto-puta Rača – Bijeljina, sastavnog dijela budućih auto-puteva Banjaluka – Bijeljina – Beograd i Beograd – Sarajevo. Dionicu dugu 20 kilometara finansiraju vlade Srpske i Srbije.

– Na auto-putu Banjaluka – Beograd, na trasi od Vukosavlja do Brčkog, radovi su počeli, a očekujem da ćemo u narednih nekoliko mjeseci, u skladu sa dogovorima u Šangaju, potpisati i ugovor za finansiranje tog projekta – rekao je Nedeljko Ćorić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

Sa druge strane rijeke Save u toku je izgradnja auto-puta Kuzmin – Sremska Rača i mosta na rijeci Savi koji je i najveći inženjerski izazov.

– Kompletan most je završen konstrukcijski, ono što je planirano to je i završeno. Most je završen, može se preći i pješice, kolima do neke strane, ali čekamo da pristup da bi kompletna ova priča bila gotova – rekao je Dragan Јocić iz Puteva Srbije.

Biće izgrađena brza cesta, dužine 160,7 kilometara od Bijeljine, preko Zvornika, Milića, Han Pijeska do Sokoca.

Završetkom ovih projekata, investitorima će biti otvoren poziv za ulaganja.

Za Republiku Srpsku, auto-put “9. januar” je infrastrukturna okosnica njenog razvoja. Zbog toga je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio da dionica iz Srbije, preko mosta na Rači, kroz Semberiju, kao i sve preostale do ulaza na auto-put “9. januar” dobiju simboličan naziv “Put srpskog jedinstva”.