Šokantni dokazi: Maloljetnik imao spisak za likvidaciju

Načelnik policijske uprave PU grada Beograda Veselin Milić izjavio je danas da je dežurnu policijsku službu jutros u 8.42 pozvalo NN lice koje se predstavilo kao Kosta Kecmanović i reklo da je pucalo u više lica. On je rekao da je prethodno policiju pozvala direktorka škole “Vladislav Ribnikar” koja je prijavila da je u školu ušlo dijete s vatrenim oružjem i da nasumično puca.

“Utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane dječaka koji je pozvao našu službu”, rekao je Milić i dodao da je smrtno stradalo sedam djevojčica i jedan dječak.

Dodao je da je učenik planirao ovaj zločin mjesec dana.

“U toku je vršenje uviđaja i utvrđivanje činejnica. Prema do sada prtikupljenim saznanjima, dijete K.K. u dužem vremenskom periodu je planirao izvršenje ovog krivičnog djela. Motiv još nije utvrđen, niti nam je saopštio. Dan 3. maj 2023. izabrao je iz razloga što je učionica istorije bila blizu ulaza u školu, a prvi čas imalo je njegovo odjeljenje, VII/2. Pištoj koji je za sada nađen kalibra devet milimetara sa tri okvira, malokalibarski pištolj je uzet iz stana od oca. Ostavio je u torbu koju je pripremio i u kojoj su bila četiri Molotovljeva koktela”, rekao je Milić, prenose srpski mediji.

On je rekao i da je Kosta Kecmanović imao spisak djece koju je planirao da likvidira.

On je rekao i da su odmah upućene patrole policije i dodao da je u istom događaju je još šest učenika navedene škole povrijeđeno – četiri dječaka, dvije djevojčice i učiteljica.

Ministar prosvjete Branko Ružić izjavio je danas da je Vlada Srbije donijela odluku o trodnevnoj žalosti na teritoriji cijele Republike Srbije zbog tragedije u OŠ “Vladisav Ribnikar” na Vračaru u kojoj je jutros učenik sedmog razreda iz pištolja pucao na đake i zaposlene. ubivši osmoro djece i radnika obezbjeđenja, i povrijedivši još šestoro i jednu nastavnicu. Trodnevna žalost u Srbiji  trajaće od petka, 5. maja, zaključno sa nedjeljnom 7. maja, rekao je Ružić i dodao da je nastava danas u popodnevnoj smeni zbog tragičnog događaja biti suspendovana, odnosno da neće biti održana. Ružić je rekao da će od sutra nastava otpočinjati minutom ćutanja.