Građani ogorčeni na kašnjenja Gradskog prevoza

Gužve na na ulicama, radovi na putu, “saobraćajna revolucija” koja je sve dodatno zakomplikovala, plus od ranije naslijeđeni problemi, sve je to dovelo do kolapsa u gradskom saobraćaju u Banjaluci. Stižu brojne primjedbe građana koji autobusom putuju na posao, u školu ili na fakultet, a najviše kukaju mještani Derviša, Zalužana, Kuljana i Barlovaca.

U ova prigradska naselja voze linije 13, 13A i 2, za koje je nadležan “Autoprevoz”.

– Već danima mi se dešava da čekam autobus 40 minuta, kao da živim na Sjevernom polu ili usred Nedođije, a ne sedam kilometara od Boske i Trga Krajine. Za sve je kriv Stanivuković i njegova nesposobna družina – kaže jedna čitateljka iz Derviša.

“Prije bih stigla iz Sanskog Mosta”
Dodaje da, i kad dočeka autobus, putuje do odredišta više od pola sata, a kad se autobus zaglavi u gužvi, i čitav sat.

Na loš gradski prevoz žali se i mještanka Kuljana, koja radi u centru grada.
Vjerujte da popodne, kad se vraćam s posla, izgubim po sat i po u putu. Rođena sam i odrasla u Sanskom Mostu, tačno mi dođe da se tamo vratim. Prije bih u centar Banjaluke stigla iz Sane, nego iz Kuljana – kaže naša sagovornica.

Na sve ovo, otkako je promijenjen režim saobraćaja u centru, pa je autobusko stajalište kod Pozorišta ukinuto, jer je glavna ulica postaja jednosmjerna, mnogi putnici su zbunjeni, jer ne znaju gdje čekati autobus.
Na označenom autobuskom stajalištu iza Narodne skupštine sam čekao autobus za Zalužane. Nailazili su busevi, mahao sam i nogama i rukama, nikom nije palo na pamet da stane. Kad su tako prošla 4 autobusa, šta ću, zaputio sam se pješke do Velesajma – priča jedan student.

Na sve ovo, direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić poručuje da su građani u pravu i da razumije njihovo nezadovoljstvo.

– I mi se prilagođavamo, trudimo se da izađemo u susret građanima, ali nije to uvijek ni lako ni moguće. Dešava se da autobusi drastično kasne zbog gužve na ulicama. U takvim situacijama smo primorani da na teren pošaljemo dodatno vozilo i dodatnog vozača, iako nas niko ne plaća za to – kaže Mijić.

Muke zbog izgradnje mostića
Kaže da je posebno opterećena takozvana Stara gradiška cesta, saobraćajnica koja povezuje Zalužane i okolna naselja sa centrom.

– Otkad se gradi mostić u Dervišima stanje je još gore – kaže Mijić.
Dodaje da stvar dodatno pogoršavaju saobraćajni udesi, koji su učestali u vrijeme špice: ujutro kad ljudi kreću na posao i popodne kad se vraćaju kući.

– Zbog tih nesreća česti su zastoji – kaže Mijić.

Kad su u pitanju nova autobuska stajališta, Mijić kaže da od Gradske uprave još nije dobio zvanično obavještenje o njihovom postavljanju i rasporedu, tako da svi improvizuju.

– Bez obzira na to, vozačima je sugerisano da stanu na svakom mjestu gdje postoji saobraćajni znak za stajalište. Ali, moguće je da se ni oni nisu najbolje snašli – pravda se Mijić.