Dodik: Naš zavjet je da pamtimo ogromnu žrtvu naših predaka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je srpskom narodu Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, 11. novembar, ističući da je to praznik junaštva kada je slavna srpska vojska svojim junaštvom i hrabrošću ostvarila vjekovni san o oslobođenju.

Dodik je podsjetio da je srpski narod u Velikom ratu izgubio značajan dio svoje populacije, od čega je bilo 35 odsto muškaraca vojničke dobi.

– Naši preci su izvojevali veliku pobjedu, na šta treba da budemo ponosni, ali su nam ostavili i vječni zavjet da pamtimo njihovu žrtvu i čuvamo srpski narod i našu slobodu – istakao je predsjednik Republike.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje, čime je okončan Prvi svjetski rat.

Kao motiv za amblem tog praznika koristi se cvijet Natalijine ramonde, a odabran je u znak sjećanja na vaskrs Srbije, koja se iz pepela Prvog svjetskog rata uzdigla i nastavila put kojim i danas uspješno gradi poziciju vodeće zemlje u regionu.