Kremlj: Prigožin se seli u Bjelorusiju

Jevgenij Prigožin preseliće se u Bjelorusiju prema dogovoru postignutom uz posredovanje bjeloruskog predsjednika kako bi se okončala današnja oružana pobuna protiv ruskog vojnog vodstva, priopćio je Kremlj. 

Zašto je Lukašenko pregovarao s Prigožinom?

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Aleksandar Lukašenko ponudio svoje posredovanje, uz saglasnost ruskog predsjednika Vladimira Putina, jer Prigožina lično poznaje oko 20 godina.

“Pitat ćete me što će biti s Prigožinom osobno. Protiv njega će biti obustavljen kazneni postupak, a onda će on otići u Bjelorusiju”, rekao je Peskov. Dodao je da ne zna gdje je Prigožin sada. “Ne, ne znam”, rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje zna li gdje se sada nalazi šef Wagnera.

Prigožin zaustavio marš na Moskvu

Ured bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka objavio je ranije da je Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, pristao na deeskalaciju situacije i zaustavljanje svojih boraca u Rusiji, nakon što je izvor rekao da se prema Moskvi približava Wagnerov konvoj od 5000 boraca.

Bjelorusija je rekla da je Lukašenko u suglasju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao te postigao dogovor s Prigožinom.

U priopćenju objavljenom na službenom Telegram kanalu bjeloruskog predsjedništva navodi se da je Prigožin prihvatio da će zaustaviti daljnje kretanje Wagnerovih boraca po Rusiji.

Izvor blizak vlastima u dijelu ukrajinske Donjecke oblasti pod ruskom kontrolom rekao je ranije u subotu da se Wagnerov konvoj, koji se cestom približavao okolici Moskve, sastoji se od otprilike 5000 vojnika pod vodstvom višeg zapovjednika Dmitrija Utkina.

Izvor, koji se ranije pokazao pouzdanim, rekao je da šef Wagnera ukupno raspolaže s manje od 25.000 ljudi, a otprilike 5000 njih se nalazi u Rostovu na Donu, južnom gradu koji je ključan za rusku invaziju na Ukrajinu, za koji je Prigožin rekao da njime upravlja.

Izvor je kazao da je Wagnerov plan u Moskvi zauzeti položaje u gusto naseljenom području. No, nakon pregovora s Lukašenkom, Prigožin je promijenio plan. Odlučio se povući kako ne bi došlo do krvoprolića.

Borci koji nisu sudjelovali u pobuni će potpisati ugovore s ministarstvom obrane

Vlasti neće kazneno goniti pripadnike skupine Wagner koji su sudjelovali u pobuni zbog njihovih zasluga na prvoj crti bojišnice, rekao je Peskov novinarima.”Što se tiče ostalih boraca (onih koji su sudjelovali u pobuni), njih nitko neće progoniti, uzimajući u obzir njihove zasluge na fronti”.

Po njegovim riječima, Wagnerova prekinuta pobuna ni na koji način neće utjecati na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini. “Ni u kojem slučaju”, rekao je Peskov odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućim posljedicama prekinute pobune na plan Kremlja u Ukrajini. “Specijalna vojna operacija se nastavlja. Naša je vojska uspjela odbiti ukrajinsku protuofenzivu”, kazao je.

Borci koji nisu sudjelovali u pobuni će potpisati ugovore s ministarstvom obrane, koje namjerava do 1. srpnja pod svoje zapovjedništvo staviti sve autonomne dobrovoljačke snage.