Stanivukoviću opomene pred tužbu od 23 miliona KM

 Banjalučka firma „Cinema tower“ uputila je gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću opomenu pred tužbu i zahtjev za naknadu štete veće od 23 miliona KM zbog zaustavljanja izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na lokaciji bivšeg kina „Kozara“ u centru Banjaluke.

Iz ove firme podsjećaju dalje da je Ustavni sud Republike Srpske 13. jula prošle godine donio odluku kojom je regulacioni plan stavio van snage uz obrazloženje da nije donesen u skladu sa Ustavom.

„Bitno je napomenuti da je Ustavni sud ustanovio da su prilikom donošenja regulacionog plana načinjene proceduralne, a ne suštinske (stručne) greške. Pri tome je nesporno da je odgovornost za donošenje te neustavne odluke na organima grada Banjaluka, pa će samim tim i sve negativne posljedice pasti na teret grada“, ocjenjuju iz „Cinema towera“.

S obzirom na to da je Grad Banjaluka proceduru izmjene Regulacionog plana za navedeno područje pokrenuo još u oktobru prošle godine, navodi se dalje, a da do danas ništa nije učinjeno, čak nije izabran ni nosilac izrade regulacionog plana, ovim putem zahtijevamo hitno postupanje i provođenje postupka izmjene Regulacionog plana.

„Nepostupanje po toj odluci dovelo je „Cinema tower“ u vrlo nezavidan, težak i neravnopravan položaj u odnosu na druge investitore koji su takođe pogođeni navedenom odlukom Ustavnog suda RS“, navodi se u opomeni.

Javno je poznato, navodi se dalje, da se regulacioni planovi u strogom centru grada koji su konkurentni našem projektu donose ubrzanim tempom i da se izlazi u susret investitorima, dok je naše privredno društvo zaustavljeno u realizaciji svog projekta.

„Prethodna atmosfera linča i brojni nasrtaji neodgovornih pojedinaca kojima smo bili izloženi sada su zamijenjeni očiglednim opstrukcijama. Nije nam poznato da li se to radi sa namjerom ubiranja jeftinih političkih poena ili onemogućavanja konkurencije podobnim investitorima, ali ovakvo postupanje produbljuje probleme i povećava ionako veliku štetu koju trpi „Cinema tower“, ocjenjuju iz ove firme.

Zbog svega navedenog iz ove firme upozoravaju da će „u narednim danima pokrenuti postupke radi neosnovanog bogaćenja Grada Banjaluka za uplaćena sredstva u iznosu od 3,5 miliona KM kojima sve ovo vrijeme raspolaže grad, a koji se na ime zakonskih zateznih kamata svaki mjesec uvećava za dodatnih 50.000 KM“.