Novi sudar Trampa i Bajdena

Sada je i zvanično da su i Džozef Bajden i Donald Tramp kandidati za nominaciju svojih stranaka za predsedničke kandidate 2024. godine. Bajden je najavio svoju kandidaturu u utorak, 25. aprila, a Tramp još prošlog novembra. Međutim, nijedan kandidat nije popularan među većinom američkih birača.

Predsednik Bajden nema rivala među demokratama. Biće nominovan na konvenciji Demokratske stranke u Čikagu u avgustu 2024. Bivši predsednik Donald Tramp favorit je da pobedi ostale kandidate iz Republikanske stranke i da bude nominovan u Milvokiju u julu 2024. godine. Njegov najjači potencijalni protivnik, guverner Floride Ron de Santis zaostaje 28 procentnih poena u anketi.

Međutim, ništa nije sigurno u vezi sa ovim predsedničkim izborima s obzirom na godine oba kandidata i pravne probleme kako Trampa, tako i Bajdenovog sina Hantera. Džozef Bajden ima 80, a Tramp 77 godina. Tramp se suočava sa mnoštvom građanskih tužbi. Dodatno, istraga o različitim poslovima Hantera Bajdena u Kini i Ukrajini mogla bi da utiče na kampanju njegovog oca.Nijedan od ovih kandidata nije popularan sudeći prema rezultatima nacionalnih anketa. U Bajdenovom slučaju, njegov rejting odobravanja posla je 40 odsto, a dve trećine glasača misli da se zemlja kreće u „pogrešnom pravcu”.

Tramp takođe ne prolazi dobro među biračima, jer neke ankete pokazuju da čak 70 odsto javnosti ne želi da se on kandiduje.

Međutim, predsednički kandidati se ne biraju na osnovu anketa, već osvajanjem glasova na državnim predizborima sa malom izlaznošću. Prosečna izlaznost upisanih birača na nacionalnom nivou bila je 27 procenata u poslednjih dvadeset godina. Izlaznost na opštim izborima iznosila je 60 odsto, što znači da polovina američkih birača ne učestvuje u primarnoj selekciji kandidata.

Stoga čvrsta podrška trećine republikanskih glasača Trampu daje znatnu početnu prednost na primarnim izborima protiv manje poznatih republikanskih kandidata za predsednika.

Gledano iz današnje perspektive, najverovatnije je da će američki predsednički izbori u novembru 2024. biti „rimeč” Bajden protiv Trampa.

Mogući su, naravno, i drugo scenariji. Bajden bi tako mogao da se suoči sa zdravstvenim problemima ili velikom recesijom u američkoj ekonomiji, dok bi Tramp mogao da se nađe u pravnoj „klanici”, što bi doprinelo da Bajden u finiš predsedničke trke uđe kao ubedljivi favorit.

Na kraju, treba imati u vidu da su američki glasači u prošlosti iznenađivali anketare, što bi mogli da ponove.