Vučić: Zapad traži od Srbije odricanje od Srpske, priznanje Kosova i sankcije Rusiji

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Zapad pojačati pritisak na Srbiju, od koje očekuje priznanje Kosova, odricanje od podrške Republici Srpskoj i uvođenje sankcija Rusiji, uz ograđivanje od Kine.
Govoreći o zahtjevima Zapada, Vučić je u obraćanju javnosti istakao da Zapad želi da Srbija, osim priznanja Kosova, okrene leđa Republici Srpskoj i odrekne se bilo kakve ekonomske i političke podrške Srpskoj.
“Oni Republiku Srpsku vide kao remetilački faktor na Balkanu, koji je pod ruskim uticajem. Zato se od Srbije traži da aktivno radi protiv Republike Srpke i za Zapad ćemo biti dobri tek kada se odreknemo Republike Srpske i budemo kritikovali političke i druge odluke njenog rukovodstva”, rekao je Vučić u Palati “Srbija”.
On je naveo da je jedan od ciljeva zapadnih sila dovođenje na vlast marionetskog režima u Srbiji, koji će ispuniti sve što Zapad traži, uključujući i priznanje Kosova.
Vučić je ukazao da se na Kosovu i Metohiji situacija sa dinarom ne mijenja nabolje, uprkos pokušajima međunarodne zajednice da to promijeni, dodajući da zbog toga neće rasti pritisci na Prištinu, nego na Beograd.
On je naveo da je jedan od ključnih razloga za to situacija u Ukrajini, koja se ne odvija onako kako je Zapad zamišljao, jer Rusi imaju inicijativu na frontu.
Vučić je rekao da postoji opasnost da se u takvim okolnostima predsjednik Rusije Vladimir Putin pozove na kosovski presedan, zbog čega Zapad prije toga želi da zatvori pitanje Kosova i Metohije.
Zato će, rekao je Vučić, rasti pritisci na Srbiju da užurbano prizna Kosovo, dok će pritisak na premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, kao i do sada, biti mnogo manji i ogledaće se u tome da on ne učini nešto da isprovocira Srbiju i izazove sukob, što nikome nije u interesu.
Govoreći o formiranju vlasti u Beogradu, Vučić je naveo da je njegov stav da je mnogo bolje da se ide na nove izbore, nego da se pribjegava rješenjima poput izborne krađe 2008. godine.