Vučić pustio u rad sistem “Pronađi me” za obavještavanje javnosti o nestanku djece

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pustio je danas u rad sistem “Pronađi me” za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetne osobe.

Vučić je dao dozvolu načelniku Komandno-operativnog centra u Upravi policije MUP-a Srbije Saši Stefanoviću za slanje hitnog obavještenja o početku rada sistema “Pronađi me” u Srbiji.

Vučić je obraćanje je počeo riječima Menedele da se pravi karakter društva odslikava u ophođenju prema djeci.

Bez brige o djeci ne možemo reći da brinemo o budućnosti zemlje, naglasio je Vučić.

– Ukupan broj raspisanih objava za nestalim licima je 3.889, 3.859 je obustavljeno. Tih 39 osoba nisu 0,8 odsto, to je 30 djece i ako ovaj sistem pomogne da samo jedno dijete pronađeno, sav angažman države i pare su se isplatile mnogostruko. Svaki taj život djeteta je važniji od svega drugog. Zvuči kao floskula, ali je istinito – naglasio je Vučić, prenosi Tanjug.

Prethodno su predstavnici četiri ministarstva potpisali u Palati Srbija, u prisustvu predsjednika Srbije, Sporazum o saradnji u slučaju hitnog obavještavanja javnosti o nestanku maloljetnih osoba.

Sporazum je potpisan između ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića i ministra za informisanje i telekomunikacije Mihaila Јovanovića, između Gašića i ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Gorana Vesića, i između Gašića i državnog sekretara u Ministarstu za rad, boračka i socijalana pitanja Lava Grigorija Pajkića.

Prije osam meseci, nakon konsultacija u MUP-u, nismo imali dilemu da učinimo sve da sistem u slučaju nestanka djece zaživi kako bismo bili efikasniji, poručio je ministar unutraših poslova Srbije Bratislav Gašić.

– Djeca su najranjiviji dio društva i moramo da im obezbijedimo sigurnije djetinjstvo. Ovo je veliki dan za državu Srbiju i našu djecu. Ovo će povezati kompletnu zajednicu, ujedinjeni oko pitanja za budućnost Srbije naučićemo da više vjerujemo jedni drugima i kolika je moć zajedništva – dodao je Gašić.

Ukazao je da je bezbjednost djece u vrhu liste prioriteta MUP-a, kao i da sprovode preventivne aktivnosti.

– MUP ima kapacitet, znanje i volju kad je bezbjednost djece u pitanju. Sistem “Pronađi me” je dodatni mehanizam za pronalazak – naveo je Gašić.

Prezentaciji i puštanju u rad sistema “Pronađi me” prisustvovali su i predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Igor Јurić, ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić, kao i drugi predstavnici ministarstava.

Kako je najavljeno, sistem će se razvijati u više faza.

U prvoj fazi mediji će prekinuti sa emitovanjem svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta, kada će se objavljivati fotografija nestalog djeteta sa osnovnim informacijama.

Nakon toga, mobilni operateri će poslati svojim korisnicima poruku o nestalom djetetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Takođe, ЈP “Putevi Srbije”, aerodrom “Nikola Tesla”, autobuske i željezničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku djeteta.

Sistem je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.