Ugrožena fotelja Aleksandra Vulina u BIA, mogući nasljednik Zlatibor Lončar?

Ostanak Aleksandra Vulina na mjestu direktora Bezbjednosne informativne agencije je pod velikim znakom pitanja, saznaje Nova.rs. I ne samo zato što je njegova smjena jedan od zahtjeva protesta “Srbija protiv nasilja”, već i zbog toga što predstavnici zapadnih zemalja ne žele saradnju sa BIA dok je Vulin na njenom čelu. Spekuliše se da je kandidat za njegovog nasljednika Zlatibor Lončar, nekadašnji ministar zdravlja.

Na spisku niza uslova sa protesta “Srbija protiv nasilja”, koji se nedjeljama održavaju u Beogradu, je i smjena Aleksandra Vulina sa čela direktora Bezbjednosne informativne agencije. Međutim, njegov odlazak sa te pozicije već dugo traže i sa Zapada.

Vulin je 1. decembra prošle godine postavljen na čelo BIA, a na taj potez Vučićeve vlasti burno je reagovao dio domaće javnosti, ali i predstavnici zapadnih zemalja.

Tako je početkom januara američki ambasador Kristofer Hil na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem rekao da će saradnja sa BIA u narednom periodu biti “duboko zamrznuta”, te da je poslije razgovora u Vašingtonu zaključeno da kadrovska rješenja u Bezbjednosnoj informativnoj agenciji predstavljaju veliki problem za SAD.

Hil je tada rekao da, sa druge strane, SAD žele da intenziviraju saradnju s nekim drugim resorima Vlade Srbije, a među njima je i MUP, kao i da će organizovati posjetu ministra policije Bratislava Gašića Vašingtonu.

Na Vulinovo postavljenje u BIA blagonaklono nisu gledali ni u EU. Tako se njegovo ime pominje i u Izvještaju Evropskog parlamenta o Srbiji u kome piše da je on poznat po svojoj anti-EU i proruskoj retorici, te da je u prošlosti dijelio s ruskim vlastima informacije o sastancima ruske opozicije u egzilu.

Vulin je glavni akter međunarodnog skandala kad je u Beogradu, u maju 2021. godine, praćena i prisluškivana grupa ruskih opozicionara na čelu s Vladimirom Kara-Murzom i Andrejem Pivovarovim. Kako je Kara-Murza ranije izjavio samo dva dana nakon tog skupa Vulin je otputovao u Moskvu i i transkripte njihovih razgovora predao Patruševu.

Prema informacijama Vučić je sada i zaista spreman da razmotri njegovu smjenu.

Da je tako povrđuje donekle i njegovo ćutanje o tom zahtjevu sa protesta, dok je u isto vrijeme žustro branio Bratislava Gašića.

U dijelu političke javnosti već se spekuliše da bi na njegovo mjesto mogao da dođe Zlatibor Lončar, bivši ministar zdravlja i funkcioner SNS, koji je već dugo u medijskoj ilegali.

Poslije osam godina u Ministarstvu zdravlja, on se nije našao na spisku novih ministara. Pričao se da će doći na čelo Urgentnog centra, ali to se nije desilo.

Helikopter, veze sa “zemunskim klanom”…

Lončar je povezivan sa više afera.

I prije nego što je postao politički aktivan, dovođen je u vezu sa “zemunskim klanom” i sa njegovim vođom Dušanom Spasojevićem, a fotografija koju je u januaru 2017. novinarima pokazao lider NS Velimir Ilić, potvrdila je da je zaista postojala određena veza između njih.

Bivši ministar se rijetko oglašavao kad je riječ o navodima o njegovoj povezanosti sa “zemunskim klanom”.

“Poslije operacije koja je bila uspješna, otac njegov (Dušana Spasojevića) je izašao, bio je kod njega kući, pozvao me je da mi zahvali i htio da me upozna sa tada najmoćnijim političarem iz vlasti. Otišao sam, upoznao sam se sa čovjekom, on je insistirao i da se slikamo”, ispričao je Lončar za RTS.

O vezama, tada ljekara Lončara sa “zemunskim klanom”, prvi put se saznalo tokom suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Tada su svjedoci saradnici Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić govorili da je Lončar pomogao članovima klana da se riješe jednog od njihovih protivnika, tako što mu je, dok je ležao u bolnici, “ubrizgao nešto” u infuziju. Za to dijelo nagrađen je stanom na Novom Beogradu, koji je, prema pisanju KRIK-a, “kupio” od supruge Sretka Kalinića, jednog od najpoznatijih članova “zemunskog klana”.

Lončar je bio u centru pažnje javnosti i u martu 2015, kada je u padu helikoptera stradalo sedam ljudi tokom akcije spasavanja bolesne bebe. Njega i tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića, pojedini mediji su optuživali da su preusmjerili slijetanje spasilačkog helikoptera sa vojnog aerodroma “Batajnica” na civilni aerodrom “Nikola Tesla”, iako je ovaj prvi bio adekvatniji u tom slučaju. Lončar je na optužbe odgovorio da nije on kriv, već je mjesto slijetanja promijenjeno zbog pogoršanih meteoroloških uslova.