U Banja Luci ostala samo dva dragstora

Posla u trećoj smjeni uvijek ima, ali je, ipak, u Banjaluci sve manje dragstora. Već iskusni u ovom “neprekidnom” poslu, kažu da postoje dva razloga što se na rad 24/7 teško odlučiti – poslovanje na taj način prilično košta, a nije tajna da i radne snage nedostaje.

Tako kažu u dragstoru “Sindi”, najstarijoj i najpoznatijoj prodavnici ovog tipa koja i dalje opstaje u naselju Centar.

“Dragstor nosi veće troškove, od same registracije do plaćanja radnika. Samim tim, moramo imati veće cijene nego drugi trgovinski objekti”, objašnjava Dragica Savatić, poslovođa dragostora ,,Sindi”.

Jedan od dragstora naći ćete i u naselju Obilićevo. U pitanju je objekat trgovinskog lanca “Fortuna” koji na toj lokaciji posluje 24/7. Do pandemije i korona mjera, još neke trgovačke firme imale su svoje dragstore u nekoliko banjalučkih gradskih naselja, ali su ih u tom periodu ukinuli.

Iz Gradske uprave Banjaluka kažu da je uvidom u Jedinstveni centralni registar preduzetnika utvrđeno da su na području grada registrovana tri dragstora i ujedno naglašavaju da su ih vlasnici obavijestili kako se susreću sa problemom organizovanja noćnog rada zbog nedostatka radne snage.

,,Sa druge strane, u naseljima u kojima postoje, dragstori su često na meti prijava građana inspekcijskim organima, jer se ispred tih objekata u noćnim satima okuplja veći broj lica i narušava javni red i mir. I to je jedan od razloga što trgovci izbjegavaju da rade noću”, navode iz Gradske uprave.

U međuvremenu, u neformalne dragstore pretvorile su se benzinske pumpe u gradu, među kojima većina, barem prema podacima sa interneta, radi 24 sata sedam dana u nedjelji.