Tegeltija odlazi – Čeka se novi ministar finasija BiH

Ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija iduće sedmice sješće u fotelju direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Iako ime njegovog nasljednika još nije zvanično saopšteno, potvrđeno da je fotelji najbliži funkcioner SNSD-a i odbornik u banjalučkoj Skupštini grada Srđan Amidžić.Pozicija ministra u tom resoru u Savjetu ministara BiH je u ovom mandatu  u raspodjeli vlasti, pripadala strankama sa srpskim predznakom te je tako Zoran Tegeltija, Amidžićev partijski kolega, predložen, a kasnije i potvrđen u parlamentarnoj proceduri za ministra finansija i trezora.

Međutim, Tegeltija je polovinom maja imenovan za novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nakon što je na konkursu ostvario najviše bodova, ali i političkog dogovora unutar vladajuće koalicije na zajedničkom nivou vlasti da ta pozicija, prvi put od osnivanja te Uprave, pripadne predstavnicima srpskog naroda.

Potencijalni kandidati

Tegeltija u novu fotelju treba da zasjedne 15. juna, a otkako je potvrđeno da odlazi iz Savjeta ministara i u samom SNSD-u je potvrđeno da postoji više imena koja su u igri za njegovog nasljednika.

Kao potencijalni kandidati su pominjani, uz Amidžića, i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, član Upravnog odbora UIO BiH Dalibor Tomaš i Milorad Đurđević, koji je blizak saradnik Tegeltije za vrijeme njegovih mandata u Vladi Srpske i Savjetu ministara.

SNSD Banjaluka jasno rekao svoj stav

I dok su sa istoka slali poruke da smatraju da novi ministar treba da bude upravo neko iz njihovih redova, ne iznoseći imena i prezimena, prvi su se javno oglasili iz banjalučkog gradskog odbora, koji predvodi Vlado Đajić, i saopštili da je upravo Amidžić njihov prijedlog za ministra finansija i trezora u Savjetu ministara.

Osim njegove stručnosti, kao doktora ekonomskih nauka, isticali su i to da bi, kako je rekao sam Đajić, bilo degutantno da sva tri ministra u Savjetu ministara budu iz Istočnog Sarajeva, dok su iz istočnosarajevskog SNSD-a ranije tvrdili da i novi ministar treba da bude njihov kadar jer ga nemaju u Vladi Srpske.

Amidžić, koji je tokom političke karijere bio i poslanik u republičkom parlamentu, ali i zamjenik gradonačelnika Banjaluke, juče nije odgovarao na telefonske pozive, a sagovornici „Glasa Srpske“ bliski vrhu SNSD-a tvrde da je, prema informacijama koje su došle do njih, gotovo izvjesno da bi upravo on trebalo da bude zvanično predložen za novog ministra u Sarajevu.

– Srđana Amidžića je prihvatio i vrh stranke – rekao je jedan od sagovornika, uz opasku da očekuje da, ako sve ostane kako je sada, odluka bude objelodanjena ubrzo jer Tegeltiju nekoliko dana dijeli od preuzimanja čelne pozicije u UIO BiH.

Novog ministra predlaže Savjet ministara BiH

Novog ministra finansija i trezora, prema važećim pravilima, predlaže predsjedavajuća Savjeta ministara, u ovom mandatu Borjana Krišto (HDZ), Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a potrebno je da kandidat prođe i određene provjere u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

Zakonom o Savjetu ministara BiH je definisano da ministri i zamjenici ministara mogu podnijeti ostavku bez obrazloženja. Nasljednik ministra ili zamjenika preuzima dužnost nakon što ga potvrdi Predstavnički dom.

Pravila

Zakonom je definisano da zamjenik ministra privremeno obavlja dužnosti ministra tokom perioda između dana kada ministar podnese ostavku i dana kada njegov nasljednik preuzme dužnost u skladu sa postupkom predviđenim tim aktom. Osim toga, te poslove obavlja i kada se ustanovi da je ministar trajno spriječen da vrši svoju dužnost pa sve do dana izbora novog čelnika u određenom ministarstvu.