STANIVUKOVIĆ UNIŠTAVA GRAD: Na pomolu još jedno uništavanje obale Vrbasa, građani najavljuju proteste

Kod Gradskog mosta, na samoj obali Vrbasa u planu je da se grade dva stambeno-poslovna objekta. Ova gradnja se pokušava riješiti izmjenom Regulacionog plana.

vo je još jedan u nizu projekata od strane Grada Banjaluka gdje se pokušava uglaviti zgrada gdje joj nije mjesto. 

Mještani Obilićeva su ogorčeni zbog ovoga. Ističu da uopšte ni nisu znali da će se na ovom mjestu graditi zgrada. 

– Prvi put čujemo od vas. Vidjeli smo da je najavljena kao neka rasprava oko toga, ali ni sanjali nismo da je u pitanju gradnja zgrade na samoj obali. Strašno i nečuveno da nam uništavaju svaki pedalj zelenila. Ne damo ovo, jer je jedino naše naselje ostalo netaknuto po pitanju zgrada. Urade li ovo, nek’ računaju na proteste svih nas – kategoričan je Petar K. 

Sličnog mišljenja je i njegov komšija Aleksandar A. koji kaže, da ako se samo počne raditi zgrada na ovom mjestu, da će biti blokirana gradnja i sve što ide uz to. 

– Sramota me u njihovo ime. Kako rekoh, bude li se nešto ovako desilo i bude li realizovano, nek’ računaju na proteste. Ne damo zelenilo. Ne damo da nam se dira najljepše naselje u Banjaluci koje je jedino ostalo puno zelenila. Da li i sekunde imaju mozga – pita se Aleksandar.

Dragan Kabić iz Centra za životnu sredinu istakao je da je javna rasprava bila 19. juna i da su obavještenje o zakazanoj javnoj raspravi za ponedjeljak, 19. juna na stranici Grada izašla, u najboljem slučaju u petak 16. juna.

– Znamo prostom činjenicom da smo malo prije podne zapravo provjeravali da li je obavijest izašla. Takođe, podijeljena je u jednim dnevnim novinama, čime se Grad potrudio da uradi isključivo minimum pravno-formalnih obaveza (minimalno tri dana ranije i minimalno jedne dnevne novine), uhvativši uz to dane vikenda. Sve ovo navodi na de-fakto pokušaj skrivanja informacija od građana. Posljedično, na samoj javnoj raspravi bilo je prisutno svega nekoliko građana koji su, naravno negodovali. Tim povodom, zahtijevali smo od Gradske uprave Grada Banjaluka da javnu raspravu ponovi, uz kvalitetnije dijeljenje informacija, duži rok zakazivanja i pogodniji termin (prethodni je bio u 16.15 časova), a kako bi građani zapravo bili u mogućnosti da uzmu učešće – rekao je Kabić.

On kaže da ovaj Nacrt izmjene Regulacionog plana za obalu Vrbasa za koji je javna rasprava bila organizovana 19. juna, između ostalog podrazumijeva izgradnju dva stambeno-poslovna objekta spratnosti podrum, prizemlje i tri etaže.