Stanivuković doživio debakl na javnoj raspravi: Lokacija i izgled spomenika pogrešni

U Banskom dvoru održana je Javna raspava, koja je bila održana s ciljem rasprave o centralnom spomen obilježju palim borcima Republike Srpske koje se ovih dana počelo graditi na tzv. Krašovom parkingu, a kojom je predsjedavao predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Ðajić. Raspravi su prisustvovali borci, porodice palih boraca, žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata, istoričari, pravnici i građevinci. U punoj sali borci i struka saglasni, lokacija i izgled spomenika pogrešni.

Ðajić je otvorio Javnu raspravu, a koja se ticala lokacije spomenika, izgleda samog spomenika, odnosno broja stubova koji bi trebalo da predstavljaju jedinice Vojske Republike Srpske, te izgleda spomenika koji ukoliko ostane na ovoj lokaciji biće vidljiv iz ptičije perspektive.

,,Prva primjedba koju imam je trenutna lokacija na Krašovom parkingu. Bolja lokacija je kod Eurospleta, vlasnik je i potvrdio da je na prodaju parcela. Druga primjedba je na izgled spomenika. Bilo je 210 borbenih jedinica, a ne 62 brigade kao što će biti na spomeniku predstavljeno. Treći problem je što je spomenik vidljiv samo iz ptičije perspektive. Četvrta, najbitnija stvar je da ovo treba da bude republička priča da spomenik bude skuplji, ako treba, platićemo ga suvim zlatom, a ne samo 3 miliona, ali da bude kako treba”, rekao je Ðajić.

Nakon što se pokrenula inicjativa promjene izgleda i lokacije spomenika u Banjaluci prijavili su se i načelnici opština koji kažu da izgradnju ovakvog spomenika treba da vodi predsjednik Republike. Ne želim politizaciju ove teme, došla je struka da govori i ja se povlačim, samo želim da spomenik bude kako treba”, dodao je Ðajić.

Darko Matijašević bivši ministar Unutrašnjih poslova Republike Srpske, rekao je da je tema spomenika palim borcima nacionalno pitanje te da ovo bude prijedlog na Narodnoj skupštini Republike Srpske kao zasebna tačka o kojoj će cijela Republika dati sud.

,,Mi ovdje govorimo o nacionalnom, ne možemo da govorimo samo o gradskom nivou. Tražimo najbolje rješenje. Opštenacionalni koncenzus mora biti postignut, a ne da ovo ostane samo na nivou grada. “, zaključio je Matijašević.

Borci Vojske Republike Srpske izjasnili su se o lokaciji i samom izgledu spomenika i saglasni su da je sve odrađeno prebrzo, bez ideje i bez dobrog rješenja. Ipak, saglasni oko prave lokacije spomenika, a to je ona kod spomenika Bana Milosavljevića, Krašov praking je pogrešna lokacija.

Razni istoričari koji su uzeli riječ, kazali su da je broj boraca koji je gradonačelnik rekao da će biti na spomeniku pogrešan, te da je umjesto 23.800 boraca život izgubilo oko 26.000 boraca, te da u ovaj broj nisu uračunati borci koji su preminuli nakon ratnih dejstava, te da su to teme o kojima se trebalo dogovarati prije početka izgradnje spomenika. Takođe, dodali su da je bilo 210 borbenih jedinica, a preko 100 brigada, a ne 62 brigade kako je predstavljeno spomenikom.

Borci i istoričari saglasni, spomenik ne može da bude napravljen bez imena i borbene jedinice svakog učesnika odbrambeno-otadžbinskog rata.

Na raspravi je učestvovao i sam gradonačelnik Stanivuković koji je pokušao opravdati izgradnju spomenika koji nije dobio saglasnost boraca Republike Srpske.

Kako su borci rekli, do sada je gradonačelnok tvrdio da su papiri uredni, da su borci saglasni sa izgradnjom, a tek danas je gradonačelnik iznudio potpise gradskih boračkih organizacija. Borci dodaju, gradonačelnik opet radi nelegalno.

O lokaciji borci jasni, to je iza spomenika Banu Milosavljevića, samom izgledu spomenika treba dosta dorade, a ovim rješenjem koji su grad i gradonačelnik predložili borci nisu zadovoljni.

U narednih 10 dana formiraće se Radna grupa koja će sagledati sve činjenice o lokaciji spomenika i njegovom izgledu.