Šobot: Polako idemo ka osamostaljenju Klinike za kardiohirurgiju

Najbolji dokaz uspješnosti Klinike za kardiohirurgiju u UKC-u Republike Srpske su više od 500 operacija, kaže za ATV načelnik ove klinike doktor Nikola Šobot.
“Ponosan sam. Bio je to težak i mukotrpan proces od nekih pet godina. Od same infrastrukturne izrade klinike, nabavljanja svega što je potrebno za rad, a onda je to kulminiralo u zadnje dvije godine sa rezultatima koje smo prezentovali našem stručnom simpozijumu. Počeli smo da zbrinjavamo kompletnu kardiovaskularnu patologiju, koja uključuje sve kardio-hirurške procedure u smislu bajpas hirurgije, počeli smo da zbrinjavamo bolesti aorte koje predstavljaju hitna stanja. Ti pacijenti su životno ugroženi. Sada imamo mogućnosti da ih zbrinjavamo na UKC-u. Sve su to stvari na koje smo ponosni. Imamo 500 uspješno urađenih operacija”, kaže načelnik Klinike za kardiohirurgiju Nikola Šobot.
On poručuje da su statistički parametri veoma dobri, a iskoristio je priliku da se zahvali svima koji su pomogli.
“Prvenstveno ministarstvu i predsjedništvu Republike Srpske, upravi UKC-a na čelu sa profesorom Đajićem, Institutima za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Sremska Kamenica. Najbitnije, želim da se zahvalim kompletnom kadru klinike za kardiovaskularne bolesti, počevši od administrativnih radnika, pomoćnih radnika, sestrinskog kadra. Postigli smo jedan porodičan odnosi, svi to doživljavaju kao svoj lični uspjeh i samo kroz takav kolektivni rad su mogli doći takvi rezultati.
Šobot kaže da je bilo veoma zahtjevnom s obzirom da su dvije godine bili u kovidu. Ističe i izazovno povezivanje sa ostalim Institutima, edukacija kadra i slično.
“Iskoristili smo taj period da učimo. Značajno smo smanjili broj gostujućeg kadra i polako idemo ka osamostaljenju naše klinike. Dobili smo našeg prvog kardiohirurga, kompletan sestrinski kadar je osposobljen. Intenzivno smo radili na osamostaljenju.
Govoreći o procesima, Šobot kaže da je sve bilo zahtjevno, ali da su uspješno prevazišli prepreke.
Cjelokupni koncept kardiohirurgije je zasnovan na timskom radu, poručuje Šobot. “Tim je velik i zahtjeva ozbiljnu koordinaciju i saradnju. Ovakva organizacija zahtijeva timski rad, razumijevanje i visok stepen tolerancije. Da upravo gostujuće timove uključimo u rad naše klinike. To je bilo zahtjevno. Ali uz dobronamjernost, korektnost i organizaciju, a naravno i stručnost uspjeli smo to da uvežemo i zato imamo rezultate kakve imamo”.
Šobot kaže da je učenje važno, da se mora otići negdje da se vidi kako treba, a kako ne.
“Kada vam dolaze vrhunski stručnjaci u vašu kuću je odlična prilika da steknete što više znanja, a onda da pomognete što većem broju pacijenata. Ovih 500 pacijenata predstavlja značajan broj spasenih života. Možda bi neki stigli i u druge kardiohirurške kuće, ali sam ponosan da svaki pacijent iz Srpske dobije kardiohiruršku operaciju unutar dva mjeseca. Ne postoji zemlja u regionu koja to može da pruži svojim pacijentima. Parametri u smislu smrtnosti u roku od mjesec dana su ispod 0,7 odsto, stepen infekcija je 0,4 odsto što su impozantni rezultati. Svakom pacijentu prilazimo studiozno i ozbiljno i gledamo ga kao da nam je član porodice. To je pravac u kojem želimo i dalje da idemo”, kaže Šobot.