Skoro dvije trećine Slovenije pod vodom, šteta veća od 500 miliona evra

“Slovenija je suočena s najgorom prirodnom katastrofom u novijoj povijesti”, rekao je slovenski premijer Robert Golob nakon današnje sjednice, dodavši da je poplavama pogođeno dvije trećine Slovenije. “Pokazali smo volju i odluku da jedinstveno djelujemo kako bismo što prije pomogli građanima. Prodavaonice s hranom i tehnikom će, gdje je to moguće, raditi i u nedjelju”, najavio je Golob.

Na sastanku se politički vrh upoznao s izvješćima Civilne zaštite i ministarstava. “Šteta će premašiti 500 milijuna eura”, rekao je Golob o prvoj procjeni štete, koji je najavio da se već pripremaju zakonske izmjene pa će se i vlada sastati kako bi što prije donijeli interventni zakon.

Napori da se ponovno omogući normalan život bit će veliki, upozorio je premijer. Oštećena je uglavnom cestovna i energetska infrastruktura te stotine stambenih zgrada.

Cilj zakonskih izmjena je osnažiti općine da i bez sustava javne nabave mogu provoditi hitne interventne mjere na terenu, rekao je Golob. Premijer očekuje da će parlament taj prijedlog razmotriti već u utorak ili srijedu.

“Ako želimo efikasnoo otkloniti posljedice, moraćemo početi raditi drugačije nego što smo navikli u prošlosti”, rekao je premijer.

Zakonske izmjene najvjerojatnije će se morati dorađivati ​​u hodu, rekao je.

Stanje se ipak smiruje

Količina padalina u Sloveniji se polako smanjuje te je tamošnja agencija za okoliš Arso snizila razinu upozorenja s narančastog na žuto.

Počele su se smirivati i hidrološke prilike s izuzetkom donjeg toka rijeke Save, a najveći se problemi očekuju na ušću Krke i Save. Grmljavinsko nevrijeme predviđa se u nedjelju popodne, no ne i veće dodatne količine kiše.

Brane Gregorčič, meteorolog iz Arsa, na tiskovnoj konferenciji u subotu je rekao da su u posljednjih nekoliko sati izmjerili manje kiše.

“Ako smo jučer tijekom dana u 12 sati izmjerili između 30 i 90 litara kiše po četvornom metru, prošle noći smo također u 12 sati izmjerili samo još između 20 i 50 litara. Danas kroz dan očekujemo negdje između 15 i 30, a u narednoj noći, prije svega na istoku, očekivana količina kiše je negdje između pet i 15 litara po četvornom metru”, pojasnio je Gregorčič.

Zemlju će u nedjelju popodne sa zapada pogoditi hladna fronta, koja će sa sobom dovesti mogućnost oluje. Najgore vrijeme se očekuje u pokrajini Primorskoj, gdje je također moguća i tuča. U noći na ponedjeljak će se atmosfera smiriti, a u ostatku sljedećeg tjedna se očekuje sunčano i stabilno vrijeme.

Brojne rijeke su još uvijek izlivene, ali se situacija više ne pogoršava tako drastično, pojasnio je hidrolog Janez Polajnar iz Arsa. Zbog noćnih kiša su vodostaji nekih rijeka u središnjoj, zapadnoj i sjevernoj Sloveniji porasli, ali u manjem obujmu te će kasnije početi opadati.

Situacija se pogoršava u donjem toku Save, gdje protok trenutno iznosi 1600 kubičnih metara po sekundi. Tijekom dana će se još malo povećati jer će veća količina vode doći i iz rastuće Krke. Najviše poteškoća se očekuje na ušću Krke u Savu, a osobito na području Krške vasi i okolice