SAMO BAHATO I MIMO ZAKONA: Rekonstrukcija puta kroz Motike bez građevinske dozvole

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prošlog vikenda se pohvalio da će obići rekonstruisanu Ulicu kralja Aleksandra I Karađorđevića, put kroz naselje Motike. Ni prije početka građevinskih radova, ali ni prije obilaska saobraćajnice nije pribavio građevinsku dozvolu, što je bio obavezan prema zakonima o uređenju prostora i građenju Republike Srpske i javnim putevima Republike Srpske.

Rekonstrukcija puta kroz Motike bez građevinske dozvole

„Uprilogu vam dostavljamo fotografije prije i poslije rekonstrukcije Ulice kralja Aleksandra I Кarađorđevića. Podsjećamo, gradonačelnik Draško Stanivuković obići će danasu 16 časova  rekonstruisanu Ulicu kralja Aleksandra I Кarađorđevića.“

Bila je ovo vikend najava za 7. oktobar dostavljena novinarima na mail adrese iz Gradske uprave Banjaluka. Pitanje Žurnala da li je gradonačelnik, prije obilaska saobraćajnice, kada to već nije učinio prije početka gradnje, pribavio neophodnu građevinsku dozvolu, po običaju, ignorisano je.

I nije je pribavio. Do danas nije kompletirao proceduru prije izvođenja građevinskih radova. Kada već ni gradonačelnik ni nadležni u njegovim odjeljenjima, kojima je dopis proslijeđen, ne žele da govore javno o prekršenim zakonima o uređenju prostora i građenju Republike Srpske i javnim putevima RS, građevinci su u razgovoru za Žurnal naveli dva razloga za ovakvo postupanje – ili nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na putu kroz Motike ili je u pitanju bahatost, koja je svojstvena i aktuelnoj i prošlim gradskim vlastima.

Prema ranijim uvjerenjima Stanivukovićevog tima, kojem je modernizacija i rekonstrukcija isti pojam, za ovakve radove nije potrebna dozvola, jer bi moglo da se smatra redovnim održavanjem. Ipak, Stanivuković na pomenutom putu kroz naselje Motike ima i nove putne objekte, kao na primjer – most.

Istom logikom vodila se i prethodna SNSD vlast kada su asfaltirani putevi po selima za potrebe predizbornih kampanja. Ako bi gledali kako rade oni koje su birali ni Banjalučani koji grade kuće ne bi morali da pribave građevinske dozvole, jer, krajnje apsurdno, mogli bi da navedu da modernizuju livadu.

Ipak, i Stanivukoviću i svima koji rade mimo propisa sve piše prvo u Zakonu u uređenju prostora i građenju RS. Član 2.

Potom, i Zakon o javnim putevima RS. Član 23, Stav 2:

Klizište u Motikama, kraj kojeg je danas sagrađen most, rečeno nam je u Kancelariji za građane Gradske uprave, sanirali su osnovu projektno- tehničke dokumentacije firme „Geoput“ iz avgusta 2019. godine (vremena u kojem je Banjalukom vladao SNSD). Kako je klizište ugrožavalo sada već rekonstruisanu cestu, Grad je koristio samo dio gorepomenutog Zakona.

„Propisano je da u slučaju neposredne opasnosti bez građevinske dozvole mogu graditi objekti koji služe sprečavanju, odnosno otkalanjanju štetnih posljedica. U konkretnom slučaju, za sanaciju klizišta nije pribavljena građevinska dozvola“, stajalo  u dopisu Kancelarije.

Međutim, u članu 126. Zakona o uređenju prostora i građenju i tada je jasno pisalo:

„U slučaju neposredne opasnosti od velikih prirodnih nepogoda ili drugih razaranja tokom tih događaja, odnosno neposredno nakon njihovog prestanka, bez građevinske dozvole mogu se graditi objekti koji služe sprečavanju, odnosno otklanjanju štetnih posljedica.“

S obzirom na to da u Banjaluci tih godina, a svakako je u taj period ulazilo i klizište u Motikama, nije proglašeno stanje elementarne nepogode, tako je tadašnja šefica Odsjeka za puteve Jelena Kos morala prvo da obezbijedi valjanu građevinsku dozvolu pa tek onda da prione na posao. Zapravo, jedina elementarna nepogoda bili su izvođači i nadzorni organi, odgovorni za loše urađen posao.