Recep Tayyip Erdogan proglasio pobjedu

Recep Tayyip Erdogan proglasio je pobjedu i poručio da su “pobjednici svi naši građani”. Izjavio je da je drugi krug predsjedničkih izbora završen voljom naroda te je zahvalio svima koji su ispunili tu građansku dužnost

– Zahvaljujem svakom pripadniku našeg naroda koji nam je svojim izborom još jednom povjerio odgovornost upravljanja državom sljedećih pet godina – kazao je u Istanbulu gdje sa svojim pristalicama proslavlja izbornu pobjedu.

Erdogan je u prvom obraćanju nakon izbora kazao da je izborni pobjednik i danas bila Turska, odnosno svih 85 miliona njenih građana.

– Rekli smo da ćemo pobijediti na način da niko ne bude gubitnik. Tako da je jedini pobjednik Turska – rekao je Erdogan.

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Turske saopćio je da je Erdogan pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora, na osnovu prebrojanih 99,43 posto glasova.

Birališta širom Turske zatvorena su danas u 17 sati po lokalnom vremenu (16 sati po srednjoevropskom), čime je završeno glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.