Rastu vodostaji - proglašeno vanredno stanje u Kostajnici

Obilne padavine izazvale su brojne probleme u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske. U Kostajnici je proglašeno vanredno stanje.

Ima poplavljenih i zaplavljenih stambenih i pomoćnih objekata, kao i poljoprivrednih površina koje su pod usjevima.

Za sada je situacija najteža u opštinama Kostajnica i Novi Grad, a vodeni talas na Uni i Sani očekuje se u toku noći.

Najkritičnija tačka u sjeverozapadnom slivu je rijeka Una u Kostajnici. Komadant Štaba za vanredne situacije opštine Kostajnica Nikola Јanjetović donio je odluku o proglašenju vanrednog stanja na području Kostajnice.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da se voda se iz zaplavljenih objekata u dolini Јapre uglavnom povlači i da je prohodan regionalni put kroz Suhaču.

Prema njegovim riječima, voda je ušla i u pet objekata u naseljima Roga, Urije i Rudice.

Prijedoru je najteža situacija u dijelu prigradskog naselja Raškovac, uz rijeku Sanu. Zaplavljeno je više desetina stambenih i pomoćnih objekata, a voda je ušla u garaže i podrume. 

Rječica Miloševica, koja često plavi prijedorska naselja Vrbice i Toplik, je u koritu. Za saobraćaj je zatvoren put Tukovi-Bišćani, što je uobičajeno prilikom većih padavina, istakao je šef Odsjeka cviilne zaštite grada Prijedora Miroslav Krneta.

Na područuju Јezera rijeka Pliva i njene pritoke izlile su se, te je u jednom dijelu opštine obustavljen saobraćaj. Na većini puteva saobraća se otežano.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Srpske navode da se poslijepodne očekuje veća količina padavina, koja može dovesti i do novih eventualnih poplava.