PRESUDA KRIMINALCU: Stanivuković namjestio tender za rasvjetu

BANJALUKA – Sud BiH presudio je da je grad Banjaluka nezakonito firmu „ABC Solutions“ izabrao za najpovoljnijeg ponuđača na tenderima za četvorogodišnje redovno i investiciono održavanje javne rasvjete i održavanje javne rasvjete na seoskom području čija ukupna vrijednost je 1.260.000 KM.

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH (KRŽ) postupajući po presudama Suda BiH donesenim u korist firme „Elektroobnova“ poništila je odluke Grada Banjaluka iz avgusta i oktobra 2021. godine o izboru firme „ABC Solutions“ za najpovoljnijeg ponuđača na navedenim tenderima.

Posljednju odluku kojom je poništena dodjela tendera firmi „ABC Solutions“, KRŽ je donijela 4. januara ove godine i njome je gradu Banjaluka praktično naloženo da u posao održavanja javne rasvjete na seoskom području vrijedan 350.000 KM uvede firmu „Elektroobnova“ ili da ponovi postupak javne nabavke.

KRŽ je po nalogu suda firmi „Elektroobnova“ već vratila takse u iznosu od 8.500 KM koje je ova firma uplatila na ime žalbe, ali grad Banjaluka potpuno se oglušio i o odluku KRŽ od 4. januara, isto kao i o odluku od 26. oktobra prošle godine kojom je takođe poništena dodjela tendera za redovno i investiciono održavanje javne rasvjete firmi „ABC Solutions“ u vrijednosti od 910.000 KM.

 

Advokat firme „Elektroobnova“ Darija Mirnić Majstorović koja je ovu firmu zastupala u žalbenom postupku na odluku o održavanju javne rasvjete na seoskom području kaže da je odlukama suda i Kancelarije za razmatranje žalbi nesporno utvrđeno da je Odluka grada Banja Luka od 12. oktobra prošle godine o izboru najpovoljnijeg ponuđača bila nezakonita.

„Grad Banja Luka još uvijek nije postupio po navedenim odlukama, pa nije moguće izjasniti se o svim posljedicama njihovog postupanja. U svakom slučaju utvrđena nezakonitost ugovornog organa ima za posljedicu postupak naknade štete kao i plaćanje zateznih kamata i sudskih i advokatskih troškova koji su već nastali“, kaže Mirnić-Majstorović.

Ona ističe da u slučaju nepostupanja postoji mogućnost izlaganja dodatnim postupcima, kao i prinudnoj naplati i ukupnom rastu troškova.

„Ukoliko posao iz javne nabavke nije završen može nastati i obaveza raskida ugovora sa „ABC Solutions“ i zaključenje ugovora sa firmom „Elektroobnova“ u predmetnoj javnoj nabavci“, zaključuje ona.

Sud BiH uvažio je argumente „Elektroobnove“ i poništio postupke javne nabavke u ova dva slučaju zato što „ABC Solutions“ uz izvještaj Centralne banke BiH u kojem se navodi da ima šest aktivnih računa od kojih su dva devizna, nije dostavio i potvrde poslovnih banaka o deviznim računima.

„Subjekt je bio obavezan da dostavi potvrdu poslovne banke za ta dva računa, što nije urađeno, a otvoreni aktivni devizni računi služe kao dokaz za utvrđivanje pravno bitne činjenice ekonomske i finansijske sposobnosti subjekta“, navodi se u obrazloženju sudske odluke kojom je uvažena žalba „Elektroobnove“.