Pravnici saglasni: Proces protiv predsjednika ima za cilj razgradnju Republike Srpske

Predsjednik Centra za obnovu međunarodnog prava Goran Petronijević istakao je da je montirani proces koji se vodi u Sarajevu protiv Dodika i Lukića nastavak flagrantnog kršenja međunarodnog prava.

Petronijević je rekao da je Centar na čijem je čelu i koji se bavi anomalijama koje se pojavljuju kršenjem međunarodnog prava, prepoznao kao jedan od takvih momenata ovo što se događa u BiH sa montiranim procesom i nametanjem nelegitimnog visokog predstavnika u BiH.

Advokat Branko Lukić rekao je da onima koji vode proces protiv predsjednika Republike Srpske i međunarodnoj zajednici nije problem Dodik, već Republika Srpska u čiju su razgradnju krenuli pokušajima otimanja imovine i potkopavanjem njenih temelja.

– Međunarodna zajednica, odnosno kolektivni Zapad pokušava da razgradi Republiku Srpsku. Poručujem im da to Srbi iz Srpske i čitavog svijeta neće dopustiti. Borićemo se da zaštitimo predsjednika i Republiku Srpsku – poručio je Lukić.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković rekao je da je krivični postupak u Sarajevu “dobra” prilika da se na širokom frontu povede pravna bitka za davanje konačnog odgovora na pitanje čemu služi visoki predstavnik u BiH, da se problematizuje njegovo postojanje u BiH.

– Ako treba da BiH bude pravna država koja će funkcionisati na temelju vladavine prava, pretpostavka za to je da vlast u njoj vrše i politike vode one institucije koje su birane u skladu sa ustavima BiH i entiteta, potpuno samostalno i slobodno, što nije slučaj od kada je imenovan prvi visoki predstavnik – naveo je Marković.

Profesor međunarodnog javnog prava i ljudskih prava Boris Krivokapić istakao je važnost današnjeg skupa koji je okupio eminentne stručnjake, predstavnike naučne zajednice i prakse, koji su došli do podudarnih stavova, te naglasio da ovo nije bio politički skup.

Krivokapić je rekao da ovo nije samo odbrana Dodika, Lukića i Republike Srpske nego i međunarodnog prava.