Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje tokom prvih 15 dana nove godine

Danas u BiH se očekuje pretežno oblačno vrijeme, uz djelimično razvedravanje tokom dana. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. U jutranjim satima kiša se očekuje u Hercegovini, djelimično centralnim, istočnim i jugozapadnim područjima Bosne, a na planinamam je moguć slab snijeg. U kasnim večernjim satima lokalno slaba kiša u Hercegovini i na zapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Najviša dnevna od 6 do 12, na jugu do 14 stepeni.

Sutra se, prema prognozi, očekuje pretežno oblačno i vjetrovito sa slabom kišom, a na planinama sa slabim snijegom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura vazduha od 3 do 10, na jugu i sjeveru zemlje do 12, a najviša dnevna od 8 do 14 stepeni.

Za četvrtak je prognozirano umjereno ili pretežno oblačno, ali i dalje vjetrovito. Kiša se očekuje povremeno u Hercegovini, sjevernim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura vazduha od 2 do 8, na jugu do 10, a najviša dnevna od 10 do 16 stupnjeva.

U petak se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i krajem dana sa kišom u južnim, jugozapadnim i sjevernim područjima. Jutarnja temperatura vazduha od 2 do 8, na jugu do 10, a najviša dnevna od 9 do 14 stepeni.

Tokom prvih petnaest dana ove godine očekuje se nestabilno vrijeme s povremenim i slabim padavinama, prognoza je Federalnog hidrometeorološkog zavoda,

Uz natprosječno toplo, sve do 7. januara dominiraće kiša u većini prostora. Kako je prognozirani, prodorom hladnije vazdušne mase, koja će usloviti i značajniju promjenu temperaturnog režima, zbog čega se i vrijednosti temperatura vazduha očekuju u granicama uobičajenih za ovo doba godine. Kiša će prelaziti u slabu susnježicu i snijeg od 8. januara i zadržaće se do kraja prognoznog perioda.

Do 7. januara vrijednosti temperatura vazduha biće iznad prosječnih za ovaj period, jutra prohladna s temperaturama vazduha od -3 do 2 °C na planinama i visoravnima jugozapadne, centralne i istočne Bosne, te od 4 do 9 u ostalim predjelima Bosne, u Hercegovini od 5 do 10 °C. Danju u Bosni većinom do 14 °C u Hercegovini do 17 °C.

Nešto niže vrijednosti temperature vazduha, u granicama prosječnih, očekuje se od 8. januara do kraja prognoznog perioda. Minimalne temperature vazduha u Bosni od -5 do 0, u Hercegovini 1 do 6, maksimalne u Bosni do 5 u Hercegovini do 9 °C.