Pitanje imovine trajno riješeno Dejtonskim sporazumom

Pitanje imovine trajno je riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH. To pitanje neće biti razmatrano u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kategoričan je predsjednik Republike Srpske.

Milorad Dodik kaže da je izjava koju su ranije potpisali predstavnici partija sa sjedištem u drugom entitetu politički ultimatum Republici Srpskoj i međunarodnoj zajednici.

“BiH ima samo granicu, nema imovinu na teritoriji. Po Ustavu BiH je sastavljena od dva entiteta, a državnost je na entitetima. Ono što isključivo nije dato BiH, pripada entitetima. Mi ćemo se toga držati i u narednom periodu dogovarati naše akcije“, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

21. novembra 1995. završena je priča o imovini, podsjeća predsjednik Parlamenta Srpske. Kaže Nenad Stevandić da ne možemo da pregovaramo o nečemu što je naše. Tvrdi, to se neće promijeniti šta god ko mislio, od međunarodnih predstavnika do javnosti u drugom entitetu.

“Ako smo složni i saborni i ako je iza nas pravo i pravda, a to u ovom slučaju apsolutno jeste, mi moramo biti spremni i na neki vremenski period kada će se mijenjati mišljenje međunarodne zajednice. Prema tome, moramo da istrpimo u početku ako bude nešto negativno, a ja ne vidim da je nešto puno negativno. Ja sam u prilici da razgovaram sa velikim brojem predstavnika raznih ambasada i mi, sem čestih agresivnih izjava Američke ambasade, nismo imali drugih problema. Kancelarija visokog predstavnika i tako nema legitimitet“, kaže predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Sama izjava srpskih političara je odraz onoga što je Dejtonski sporazum predvidio, ocjenjuju analitičari. Međunarodna zajednica, koja je stala iza Sporazuma trebalo bi da podrži sva nastojanja koja idu u pravcu dogovora.

“Mi ovdje vidimo ipak nešto drugo na djelu, gdje se kroz Ustavni sud derogira ono što je izvorno ustavno zakonodavstvo BiH, gdje se ostavlja sloboda određenom tumačenju nečega i tako smo i završili u ovoj situaciji. Ja isto tako, putem ove izjave kojom se traži da se pokrenu određeni predviđeni mehanizmi treba ići u pravcu dogovora entiteta oko nečega, poštujući prava entiteta, koja su definisana Ustavom, a Ustav nije rekao da je imovina u rukama BiH“, rekao je Bojan Šolaja iz Centra za međunarodne i bezbjednosne studije Banjaluka.

Sutra bi u Narodnoj skupštini trebalo da bude potpisana izjava o imovini kao odgovor na sve veći pritisak na Srpsku. Poziv su opet dobile sve partije. Da pitamo hoće li se tu pojaviti, s obzirom na to da je tu lokaciju za sastanak navodio kao odgovarajuću, zvali smo i Branislava Borenovića. Na naše pozive nije odgovarao.